detector.media
27.07.2023 12:15
У Полтаві демонтували пам’ятники Пушкіну і Ватутіну
У Полтаві демонтували пам’ятники Пушкіну і Ватутіну
Демонтаж погруддя імперського поета збігся в часі з набуттям чинності закону про деколонізацію.

27 липня вранці у Полтаві працівники комунального підприємства почали виконання рішення виконкому про демонтаж пам’ятників радянським генералам Миколі Ватутіну, Олексію Зигіну та поету Олександру Пушкіну. Про це повідомляє місцеве видання «Полтавщина».

Спочатку демонтували пам'ятник Ватутіну, а потім погруддя Пушкіна, яке було встановлене у 1987 році, до 150-річчя з дня смерті поета.

Запланований демонтаж пам’ятника Олексію Зигіну відбудеться пізніше, через вагу пам’ятника та складність робіт. 

Попередньо відомо, що погруддя Пушкіна передадуть до Полтавського краєзнавчого музею, а Зигіна та Ватутіна — відправлять до «Парку радянського періоду» на Сумщині. 

Читайте також:

27 липня набув чинності закон про деколонізацію. Згідно з ним, зокрема, забороняється виготовлення, поширення, а також публічне використання символіки російської імперської політики в Україні. Символікою російської імперської політики визнано зображення, пам’ятники, пам’ятні знаки, написи, присвячені особам, «які публічно, у тому числі в медіа, у літературних та інших мистецьких творах, підтримували, глорифікували або виправдовували російську імперську політику, закликали до русифікації чи українофобії».

За даними Національного інституту пам’яті, за останній рік в Україні демонтували щонайменше 34 памʼятники Пушкіну.

Фото Миколи Лисогора, «Полтавщина»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY