detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
23.07.2023 13:45
У США покажуть фільм «Земля» Олександра Довженка з новим оригінальним саундтреком від композитора Люка Коррадайна
У США покажуть фільм «Земля» Олександра Довженка з новим оригінальним саундтреком від композитора Люка Коррадайна
«Земля» стане першим українським фільмом, який покажуть у Музеї Американської кіноакадемії у Лос-Анджелесі.

23 липня в Музеї Американської кіноакадемії у Лос-Анджелесі відбудеться показ класики українського кінематографа «Земля» (1930) Олександра Довженка з прем’єрою нового оригінального саундтреку від композитора Люка Коррадайна. Про це повідомила пресслужба європейської громадської організації UFACE (Ukrainians For the Arts, Culture and Education), яка ініціювала проєкт.

Британсько-італійський композитор Люк Коррадайн створив музичну композицію до стрічки одразу після російського повномасштабного вторгнення. Фільм відкриває спеціальну програму «Німі неділі» у супроводі живого виконання партитури камерним симфонічним оркестром. 

Як зауважили в UFACE, «Земля» стане першим українським фільмом, який покажуть у Музеї Американської кіноакадемії.

Постер: Дмитро Дзюба

«Українське мистецтво та культура подарували світові багато шедеврів. Фільм Довженка "Земля" — один із них. Проте досі у світі він асоціюється з радянським, а не українським кіно (а радянське автоматично сприймається як російське).

Ми прагнемо змінити це бачення, сформувати розуміння у світової спільноти виокремленого місця "українського" мистецтва радянської доби, презентувати українців як талановиту, освічену та творчу націю», — зазначила засновниця UFACE, українська кінопродюсерка та культурна менеджерка Катерина Шевченко.

Після світової прем’єри в Музеї Американської кіноакадемії «Земля» з живим саундтреком вирушить до Європи та України.

Фільм «Земля» посів 9-те місце у списку The Guardian — «10 найкращих німих фільмів усіх часів».

Ще в 1930 році Національна рада рецензій (США) назвала фільм «найкращим іноземним фільмом». Пізніше, у 1958 році, група із 117 істориків кіно на Брюссельській всесвітній виставці визнала «Землю» одним із дванадцяти найкращих фільмів усіх часів, а у 2015 році картину обрали для спеціального показу на честь 70-ї річниці ЮНЕСКО.

Фото: кадр з фільму

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY