detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
20.07.2023 12:38
«Неонацизм», «СВО» та «нові регіони»: ЗМІ дізналися зміст нового російського підручника з історії, написаного уродженцем Черкащини
«Неонацизм», «СВО» та «нові регіони»: ЗМІ дізналися зміст нового російського підручника з історії, написаного уродженцем Черкащини
Підручник для 11 класу розповідає про «протистояння із Заходом», «переворот» і «фальсифікацію історії» в Україні, «повернення Криму», «долю Донбасу» та «нові регіони» РФ і закінчується параграфом «Росія — країна героїв».

У вересні 2023 року до російських шкіл надійде новий підручник з історії Росії для 11-го класу, в якому міститься розділ з пропагандистським наративом про війну Росії проти України. Російська газета «Ведомости» ознайомилася зі змістом цього розділу, передає Meduza.

Розділ називається «Росія сьогодні. Спеціальна військова операція». Він містить 17 параграфів: «Відносини із Заходом на початку XXI ст.», «Тиск на Росію з боку США», «Протидія стратегії Заходу щодо Росії», «Фальсифікація історії», «Відродження нацизму», «Український неонацизм», «Переворот в Україні 2014 року», «Повернення Криму», «Доля Донбасу», «Мінські угоди. Що це було?», «Загострення ситуації», «Спеціальна військова операція», «Протистояння із Заходом», «Нові регіони», «Україна — неонацистська держава», «СВО та російське суспільство» та «Росія — країна героїв».

Авторами підручника є колишній міністр культури РФ, а нині помічник президента Володимир Мединський та ректор Московського інституту міжнародних відносин (МГІМО) Анатолій Торкунов.

Мединський є уродженцем Сміли на Черкащині, однак ще з 1980-х живе у Москві, де здобув освіту, вважається одним з ідеологів російського фашизму та його антиукраїнської спрямованості.

Як повідомляв «ДМ», підручник із розділом про війну буде доступний для 10–11-х класів уже з 1 вересня 2023 року, а масово використовуватиметься вже з 2024/2025 навчального року.

Фото: «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY