detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
18.07.2023 19:50
«Радіо Свобода» презентує фільм-розслідування «Список 31» про українських дітей, яких незаконно депортувала Росія
«Радіо Свобода» презентує фільм-розслідування «Список 31» про українських дітей, яких незаконно депортувала Росія
Прем’єра розслідування відбудеться о 20:00 18 липня на ютуб-каналі «Радіо Свобода».

Журналісти проєктів «Ти як?» та «Схеми» підготували фільм-розслідування «Список 31» про те, як російські військові разом із представниками терористичної організації «ДНР» навесні 2022-го року депортували до Росії 31 українську дитину з окупованих територій Донеччини, зокрема Маріуполя.

Назва фільму пов’язана з кількістю українських дітей, яких у складі однієї групи торік 26 травня вивезли до країни-агресора.

Розслідувачі дізналися про шлях, який подолали діти, а також ідентифікували причетних до депортації за допомогою свідчень Євгена Межевого, чиї діти були у «списку 31», а також завдяки ексклюзивним документам з верифікованого витоку з пошти ватажка так званої «ДНР» Дениса Пушиліна.

Наразі з цієї групи вдалося повернути тільки Сергія Курбонова та трьох дітей Євгена Межевого.

Прем’єра розслідування відбудеться о 20:00 18 липня на ютуб-каналі «Радіо Свобода». Фільм також транслюватиме Суспільне у марафоні «Єдині новини».

Нагадаємо, нещодавно президент Володимир Зеленський під час спільної зі своїм чеським колегою Петром Павелом пресконференції у Празі висловив думку, що журналісти мають брати активнішу участь у пошуку та поверненні до України дітей, незаконно депортованих російськими загарбниками.

Він також повідомив, що розмовляє з іноземними лідерами, у тому числі й з Папою Римським, стосовно необхідності повернення в Україну викрадених Росією дітей.

Раніше Парламентська асамблея Ради Європи визнала геноцидом депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію Росії. 

17 березня 2023-го Палата досудового провадження ІІ Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої президента РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової через скоєння ними воєнного злочину — незаконної депортації та переміщення дітей з окупованих районів України до РФ, яке відбувалося щонайменше з 24 лютого 2022 року.

За даними Національного інформаційного бюро станом на 10 липня 2023 року до України вдалося повернути лише 383 дитини.

Фото: «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY