detector.media
13.07.2023 14:23
Легалізація медичного канабісу: депутати ухвалили законопроєкт у першому читанні
Легалізація медичного канабісу: депутати ухвалили законопроєкт у першому читанні
Голоси «за» знайшлися в усіх парламентських групах і фракціях.

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроєкт № 7457, який передбачає легалізацію медичного канабісу.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк. 

За те, щоб прийняти законопроєкт за основу, висловилися 268 народних депутатів. Парламентські фракції та групи віддали за це таку кількість голосів:

«Слуга народу» — 183;

«Європейська солідарність» — 10;

«Батьківщина» — 1;

«Платформа за життя і мир» — 16;

«Голос» — 19;

«Відновлення» — 11;

«За майбутнє» — 8;

«Довіра» — 12;

позафракційні — 8.

У документі йдеться про те, що культивуванням канабісу зможуть займатися юридичні особи за наявності ліцензії та в межах встановлених Кабміном квот. Продавати ліки, що містять наркотичні засоби та психотропні речовини, можна буде в аптеках за наявності у них ліцензії. Купити такі засоби можна буде виключно за електронним рецептом лікаря.

Як раніше повідомляв «Детектор медіа», у січні 2023 року десятки пацієнтських, ветеранських, правозахисних та інших громадських організацій підтримали відкрите звернення до народних депутатів України з вимогою негайно ухвалити законопроєкт №7457 про легалізацію ліків на основі медичного канабісу.

Нагадаємо, наприкінці червня президент Володимир Зеленський заявив, що в Україні потрібно легалізувати ліки на основі канабісу. В 2021 році парламент намагався це зробити, але законопроєкт не змогли ухвалити навіть у першому читанні.

Напередодні голосування за легалізацію медичного канабісу відомі українці закликали Верховну Раду підтримати відповідний законопроєкт.

Ще раніше понад 40 лікарів-онкологів України виступили за ухвалення законопроєкту і підписали відповідне звернення.

Рада національної безпеки і оборони та Міністерство у справах ветеранів також  закликали Верховну Раду ухвалити закон про медичний канабіс.

За даними МОЗ, таких препаратів зараз потребують понад 2 мільйони українців, і війна призводитиме до зростання кількості людей з психічними проблемами.

Читайте також:

Фото: Facebook/Конопляний #МаршСвободи

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY