detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
13.07.2023 12:01
«Схеми» виявили бізнес російського олігарха Лісіна, який оминув санкції Заходу і постачає сталь для артилерії РФ
«Схеми» виявили бізнес російського олігарха Лісіна, який оминув санкції Заходу і постачає сталь для артилерії РФ
Виробник сталі «НЛМК» олігарха Лісіна після повномасштабного вторгнення продовжив виконувати держзамовлення на радіолокаційні системи управління артилерією Військово-морського флоту РФ.

Російський виробник сталі «НЛМК» олігарха Володимира Лісіна не потрапив під санкції Заходу і після повномасштабного вторгнення Росії в Україну продовжив виконувати держзамовлення РФ на радіолокаційні системи управління артилерією Військово-морського флоту Росії. Це виявило розслідування журналістів проєкту «Схеми».

Відповідно до даних сайту публічних закупівель Російської Федерації, «НЛМК» протягом 2022–2023 років щонайменше вісім разів перемагав у тендерах на постачання сталі для державних органів Росії. Сім із них — для колонії в Костромській області. Восьмий — 25 травня 2022 року за позаконкурсною процедурою на постачання ізотопної сталі для заводу «Изумруд» у Владивостоці, який контролює державне «Росимущество».

Цей завод працює у військово-оборонному комплексі Росії і розробляє, наприклад, системи управління артилерією, двигуни для безпілотників та системи скидання вибухівки з БПЛА. У лютому 2023 року «Изумруд» потрапив під санкції Британії, а в квітні — України.

Місцеві російські ЗМІ пишуть про «Изумруд» як про «системоутворююче підприємство, розробника та виробника радіолокаційних систем управління артилерійською зброєю на кораблях Військово-морського флоту Росії».

Пресслужба «НЛМК» у коментарі журналістам заявила, що постачає сталь лише для цивільного застосування, а після включення «Изумруда» до санкційного списку Британії поставки цій компанії не здійснювалися.

Раніше «Схеми» повідомляли, що завод Лісіна щонайменше до 2019 року постачав сталь державним виробникам ядерних боєприпасів в РФ. При цьому його керівництво наполягало: «"НЛМК" не виробляв і не виробляє продукцію, яка може використовуватись у військових цілях».

Володимир Лісін — найбагатший росіянин за версією Forbes у 2022 році і третій у списку найбагатших у 2023 році. За рік війни його статки зросли з 18,4 до 22 мільярдів доларів. Проти Володимира Лісіна ввели персональні санкції лише Україна та Австралія, але не США, Британія та Євросоюз. У металургійній імперії Лісіна «НЛМК» є дочірні компанії в Європі та США, зокрема три компанії в Індіані та Пенсильванії.

Фото: «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY