detector.media
11.07.2023 09:38
Війна не зупинить українську культуру: у Києві за підтримки ЄС відбувся мистецький пленер «Культурна мозаїка»
Війна не зупинить українську культуру: у Києві за підтримки ЄС відбувся мистецький пленер «Культурна мозаїка»
8 липня 2023 року в галереї мистецтв «Лавра» за підтримки ЄС відбувся мистецький пленер «Культурна мозаїка».

Це ключовий публічний захід комунікаційної кампанії Європейського Союзу «Разом творимо. Разом зберігаємо», яка триває від березня 2023-го року й інформує українців про підтримку Європейським Союзом української культури та мистецтва під час повномасштабної війни.

За даними Міністерства культури та інформаційної політики України, від початку російської війни в Україні пошкоджено, зруйновано, розграбовано 1582 об’єкти культурної інфраструктури (без урахування пам’яток культурної спадщини), і ця цифра далеко не остаточна. Війна змусила багатьох українських митців шукати можливості для продовження своєї діяльності за кордоном або зі зброєю в руках захищати Батьківщину, ризикуючи життям і здоров’ям. Щоб разом з українцями захистити й зберегти безцінну культурну спадщину, ЄС за останні два роки мобілізував близько 15 мільйонів євро. Тож «Культурна мозаїка», яку було представлено на пленері в Києві, презентувала тільки деякі з проєктів та ініціатив, підтриманих Євросоюзом – загалом їх десятки по всій Україні.

В церемонії відкриття заходу та нагородження дипломантів конкурсу художніх робіт взяли участь Посол Матті Маасікас, Голова Представництва ЄС в Україні та директорка галереї мистецтв «Лавра» Тетяна Міронова.

«Культура в її матеріальному втіленні дуже вразлива – її легко розстріляти, спалити, затопити, викрасти. Ми говоримо про музей Марії Приймаченко, садибу Сковороди, музеї, церкви, постраждалу Львівську політехніку. Ми говоримо про вбитих митців – від Василя Сліпака – до Вікторії Амеліної та Віктора Вакуленка. Росія намагається не лише фізично знищити Україну – мішенню для неї є українська ідентичність та історія. Але цього не станеться. Українські митці сьогодні воюють за незалежність, захищають спадок, творять сучасну культуру, представляють її світові – і світ вже чітко ідентифікує українське. А ЄС підтримує і буде надалі підтримувати українську культуру, адже вона є нашою спільною, європейською цінністю», — зазначив Посол ЄС в Україні Матті Маасікас.

Що вдалося зробити завдяки підтримці Європейським Союзом української культури в часи війни, про можливості, відкриті для мистецьких проєктів та культурних дієвців України, а також про те, як живе і трансформується українська культура воєнного періоду – про це гості мистецького пленеру дізналися на тематичних локаціях «Культурної мозаїки».

Виставка робіт дипломантів мистецького конкурсу показала, як трансформувався погляд на війну і як кожен з митців переосмислював її відповідно до власного життєвого досвіду. До конкурсу долучились понад 50 авторів, і семеро з них оголошені дипломантами.

Результати спільних зусиль українських культурних дієвців за підтримки ЄС задля збереження культурної спадщини України в умовах війни представлені на фотовиставці фонду ALIPH. Вперше вона була презентована на Паризькому форумі миру (листопад, 2022), а потім – у Брюсселі й спричинила широкий резонанс. ALIPH – унікальна міжнародна ініціатива, спрямована на захист і підтримку культури в зонах конфлікту, і одним з його донорів виступає Європейський Союз. З березня 2022 року по червень 2023 року за фінансової підтримки, зокрема, ЄС ALIPH підтримав 310 культурних організацій в Україні. «Культурна мозаїка» показала гостям широку панораму української культури, яка зберігає та творить в часи війни: від живопису та фотографії – до документального кіно, театру, ремесел. І у кожному з представлених напрямків були проєкти, які отримали підтримку Європейського Союзу.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY