detector.media
06.07.2023 15:29
СБУ затримала інтернет-пірата, який підпільно транслював в Україні російське телебачення та контент українських медіагруп
СБУ затримала інтернет-пірата, який підпільно транслював в Україні російське телебачення та контент українських медіагруп
Підозрюваний пропонував своїм клієнтам передплату на перегляд українських та підсанкційних російських каналів. Він порушив авторські права на загальну суму в майже 290 мільйонів гривень

Кібердепартамент Служби безпеки України затримав у Києві підозрюваного, який незаконно поширював на платній основі контент українських телеканалів, зокрема «1+1 media»,  та організовував ретрансляцію російського телебачення, що заборонене в Україні та визнане ворожою пропагандою. Він порушив авторські права на загальну суму в майже 290 мільйонів гривень, повідомляє «ТСН».

Підозрюваний облаштував у власному помешканні підпільний «ретрансляційний центр» зі спеціальним програмним забезпеченням. Він пропонував своїм клієнтам передплату на перегляд українських та підсанкційних каналів російського телебачення, серед яких прокремлівські рупори «Россия 24», «Звезда» і «Россия сегодня».

Онлайн-ефіри забезпечували дві інтернет-платформи, які підозрюваний також використовував для реклами відеопослуг. Таким чином Росія отримувала додатковий канал для масового поширення дезінформації та прокремлівських наративів в інфопросторі України.

Ініційовані СБУ експертизи підтвердили факти злочинних дій фігуранта. Під час обшуків за адресою проживання підозрюваного виявлено комп’ютерну техніку з доказами протиправної діяльності і програмне забезпечення, яке декодувало телеканали при їх ретрансляції.

Фігуранту повідомили про підозру і направили обвинувальний акт до Оболонського районного суду м. Києва. Найближчими днями питання притягнення порушника до кримінальної відповідальності буде вирішувати суд. 

Нагадаємо, за даними дослідження Internews, у 2022 році лише 12% українців все ще користалися російськими медіа. Основна причина використання російських новинних медіа — прагнення з'ясувати, що вони говорять про Україну. Кожен п’ятий з них вважає, що російські медіа дають «альтернативну точку зору», інші читають, «аби посміятися».

Ілюстрація: СБУ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY