detector.media
06.07.2023 12:14
Комісія у Києво-Печерській лаврі змогла опечатати деякі звільнені корпуси. Також знайшли портрет Миколи ІІ
Комісія у Києво-Печерській лаврі змогла опечатати деякі звільнені корпуси. Також знайшли портрет Миколи ІІ
Опечатано 3 із 5 вивільнених приміщень на території Нижньої лаври. В одному з них знайшли портрет російського імператора Миколи ІІ.

6 липня вранці комісія Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» з опечатування вільних корпусів на території Нижньої лаври опечатала 3 корпуси. Про це повідомила пресслужба Національного заповідника. Йдеться про корпуси №70, №71, №69.

Водночас віряни УПЦ МП продовжували перешкоджати роботі комісії та правоохоронців.

Міністр культури Олександр Ткаченко опублікував фото знайдених  у 69-му корпусі портретів російського імператора Миколи II та імператриці Олександри.

4 липня представники УПЦ МП не дали комісії перевірити та опечатати вивільнені корпуси. Зокрема, прихильники московського патріархату блокували входи до корпусів і співали молитви. Напередодні в. о. голови заповідника Максим Остапенко розповів журналістам, що адміністрацію монастиря попередили про передачу п’яти приміщень.

5 червня комісія МКІП із приймання-передачі державного майна Києво-Печерської лаври завершила свою роботу та підписала з Національним заповідником відповідний акт. Міністр тоді зазначив, що загалом комісія перевірила та повертає у користування держави 79 об’єктів.

Кабінет Міністрів України 30 березня визнав нечинним розпорядження від 2013 року про передачу майна Києво-Печерської лаври в безоплатне користування Українській православній церкві Московського патріархату і повернув Лавру в управління державі.

Однак УПЦ МП відмовилась покинути всі приміщення Києво-Печерської лаври, заявивши, що юридичних підстав для виселення нібито немає. 

Скриншот відео: пресслужба НЗ «Києво-Печерська лавра»; фото: Українська православна церква / телеграм

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY