detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
22.06.2023 13:49
Ґонґадзе, Шор, Кличко та Померанцев виступлять у Празі на конференції «Медіа та Україна»
Ґонґадзе, Шор, Кличко та Померанцев виступлять у Празі на конференції «Медіа та Україна»
На конференції обговорять реалії журналістики під час війни, висвітлення бойових дій, російську дезінформацію в Чехії та «спільну відповідальність» за безпеку у світі.

Сьогодні у Празі проходить конференція «Медіа та Україна». Захід організували Чеське радіо, Radiožurnál та iROZHLAS. Конференція приурочена до століття чеського радіомовлення і проходить під гаслом «Спільні цінності, спільна відповідальність».

За кілька годин до початку конференції сайти її організаторів, зокрема Чеського радіо, зазнали хакерських атак, внаслідок чого припинили роботу. Однак трансляція заходу продовжилась в ютубі.

На відкритті конференції під назвою «Україна як спільна відповідальність» виступили президент Чехії Петер Павел та мер Києва Віталій Кличко. Петер Павел у своїй промові наголосив, що «війна зараз триває не лише фізична на полі бою, але й за думки людей». Віталій Кличко заявив, що «ЗМІ зараз важливіші за зброю, і Путін це дуже добре розуміє».

„Média jsou v tuto chvíli důležitější než zbraně a Putin to moc dobře chápe,“ vzkázal na dálku kyjevský starosta @Vitaliy_Klychko.

???? Konference #MédiaaUkrajina: https://t.co/XZB9eqnfxq
???? Khalil Baalbaki / @CRozhlas pic.twitter.com/DXyhS4hWhU

— iROZHLAS.cz (@iROZHLAScz) June 22, 2023

Як ідеться у програмі заходу, на першій панелі поговорять про досвід українських журналістів під час другого року повномасштабної війни. «Карти російських військових злочинів, бомбардувань, стресів, вбивств близьких і колег, щоденного контакту з трагічними долями. А також намагання контролювати дії українських політиків у розпал війни», — йдеться в описі дискусії. В розмові візьмуть участь, зокрема, українська репортерка Світлана Ославська та шефредакторка української служби «Голосу Америки» Мирослава Ґонґадзе.

Друга панель присвячена роботі чеських військових кореспондентів в Україні та загалом висвітленню перебігу війни в чеських медіа.

Одну дискусію присвятять проблемам російської дезінформації в Чехії, зокрема в соціологічному вимірі.

На іншій панелі про роботу українського суспільного мовника з чеськими та словацькими колегами під час війни розповість член правління Суспільного Дмитро Хоркін.

Остання, вечірня, панель під назвою «Відповідальність Заходу» обговорить перспективи євроінтеграції України, майбутню безпекову систему у світі та подальші події в Росії. Тут виступлять британський журналіст, автор книги про російську пропаганду «Нічого правдивого і все можливе» Пітер Померанцев, американська науковиця, авторка книги про Революцію Гідності «Українська ніч» Марсі Шор, а також журналістка, ексведуча російської служби Deutsche Welle, донька вбитого російського опозиціонера Жанна Нємцова.

Як писав «ДМ», 27 березня на міжнародній конференції Radiodays Europe у Празі Суспільне радіо України та Чеське радіо уклали угоду про взаємну співпрацю та обмін контентом.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY