detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
21.06.2023 14:29
Кіноспільнота збирає підписи з вимогою до Ольги Стефанішиної відкласти запланований на завтра розгляд «Стратегії розвитку кіно в Україні на період до 2027 року»
Кіноспільнота збирає підписи з вимогою до Ольги Стефанішиної відкласти запланований на завтра розгляд «Стратегії розвитку кіно в Україні на період до 2027 року»
Представники кіноспільноти звертають увагу, що цей документ не був обговорений із громадськістю, що є порушенням.

Завтра, 22 червня, Урядовий комітет з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, міжнародного співробітництва, культури, молоді, спорту та інформаційної політики планує розглянути проєкт Розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Стратегії розвитку кіно в Україні на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації».

У відповідь на це професійна спільнота виступила зі зверненням до віцепрем'єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної. Представники кіноспільноти звертають увагу урядовиці, що «Стратегія розвитку кіно в Україні на період до 2027 року» не була обговорена з громадськістю, що є порушенням.

У своєму зверненні представники кіноспільноти також наголошують, що на численні запити від громадськості про надання проєкту Стратегії Державне агентство України з питань кіно відмовлялось його надавати. Так само Держкіно відмовилось надати проєкт документа членам Громадської ради при Держкіно у відповідь на їхній запит.

«Ми вимагаємо відтермінування розгляду “Стратегії розвитку кіно в Україні на період до 2027 року” та операційного плану з її виконання до належного громадського обговорення цих документів з українськими кінопродюсерами, кінорежисерами, менеджерами, профільними інституціями в секторі та іншими зацікавленими сторонами. Ми переконані, що цей надважливий для українського кінематографу та української культури документ, в якому містяться ґрунтовні зміни для стейкхолдерів і котрий має враховувати виклики, пов’язані з війною, національною безпекою та повоєнним відновленням, не можна приймати без серйозної системної експертизи», — йдеться у зверненні професійної спільноти до Ольги Стефанішиної.

Охочим долучитися до цієї ініціативи пропонують підписати лист-звернення до віцепрем'єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України сьогодні до 16:00.

Нагадаємо, у квітні цього року «Детектор медіа» з власних джерел дізнався про те, що Держкіно підготувало проєкт розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Стратегії розвитку кіно в Україні до 2027 року». Його було надіслано органам державної влади та державним установам в лютому 2023-го за списком розсилання, в супровідній записці підкреслювались «стислі строки внесення проєкту на розгляд уряду».

Разом із цим члени кіноспільноти, профільні творчі спілки та ГО не були ознайомлені з проєктом стратегії, попри те, що він має неабияку суспільну значущість та потребує широкого публічного обговорення. 

З квітня редакція «Детектора медіа» надіслала Держкіно запит з проханням надати текст документа, посилаючись на Закон України «Про державну підтримку кінематографії в Україні» (ст. 4., п. 5), який вимагає «забезпечення участі суб’єктів кінематографії, громадських об’єднань, що представляють їхні інтереси, творчих спілок у формуванні та реалізації державної політики у сфері кінематографії». У відповідь Державне агентство України з питань кіно відмовилось надати для ознайомлення проєкт «Стратегії розвитку кіно в Україні до 2027 року» і не повідомило, коли б це могло статись.

Фото: Державне агентство України з питань кіно

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY