detector.media
Юлія Лавришин
«Детектор медіа»
16.06.2023 13:48
Повітряні сили ЗСУ почали публікувати інформацію про російські повітряні атаки в телеграмі
Повітряні сили ЗСУ почали публікувати інформацію про російські повітряні атаки в телеграмі
За одну ніч телеграм-канал Повітряних сил збільшив кількість своїх підписників удвічі.

Повітряні сили ЗСУ почали повідомляти про загрози ракетних ударів та атак дронами-камікадзе у своєму офіційному телеграм-каналі. Це сталося через добу після публікації «Детектором медіа» статті про те, що українці змушені покладатися на інформацію з анонімних телеграм-каналів, за яку ніхто не несе відповідальності.

Перше своє повідомлення телеграм-канал Повітряних сил опублікував 15 червня о 23:30, повідомивши про пуски «Шахедів» у напрямку Миколаївщини й Одещини. За лічені години кількість його підписників зросла вдвічі. Станом на ранок 16 червня телеграм-канал Повітряних сил уже налічував їх майже 90 тисяч.

«Було завдання керівництва, мені взагалі казали в марафон виходити і оголошувати, куди ракети летять. Але я сказав: як ви собі це уявляєте і кому це потрібно, якщо телеграм набагато оперативніший. Але тут питання в доступі до інформації. Цей доступ мають усі ті, хто її публікує в телеграм-каналах. Але якщо в нас є доступ до цих даних, то ми будемо давати основні атаки», — сказав Юрій Ігнат у коментарі «Детектору медіа».

Досі про повітряні небезпеки, а саме — про напрямки та час підльоту ракет чи дронів, українці дізнавалися з анонімних моніторингових телеграм-каналів. Днями цю проблему «Детектор медіа» порушив у своїй публікації «На свій страх і ризик. Як працюють моніторингові пабліки та чи можна їм довіряти». Там ішлося про те, що така інформація потрібна, але, на думку експертів, вона має бути з офіційного джерела. Проте Юрій Ігнат переконує, що це рішення не пов’язане з цією публікацією.

«Я раніше ще хотів це робити, але стримувало те, що все дуже неоднозначно й інформація дуже швидко змінюється. Але важливо людям знати, летить чи не летить, іти в укриття чи не йти. В тому і небезпека оперативних інформувань, що оголошують одну область, другу не оголошують — і люди там думають: "а, можна займатися своїми справами", — а ракета різко розвертається в їхній бік, — каже він. — Я переконав керівництво публікувати це бодай у телеграм-каналі, як я і хотів ще пів року тому зробити, але тоді це не було схвалено. А високий приріст публіки показує, що до Повітряних сил високий рівень довіри»

Нагадаємо, раніше СБУ закликала власників вебкамер припинити трансляцію з доріг та обʼєктів, адже ворог може використовувати це для коригування.

Ілюстративне фото: Командування Повітряних Сил ЗСУ / фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY