detector.media
09.06.2023 11:29
КМІС: 84% українців проти будь-яких територіальних поступок Росії
КМІС: 84% українців проти будь-яких територіальних поступок Росії
Такі настрої притаманні жителям усіх регіонів країни і залишаються незмінними протягом року.

Для абсолютної більшості українців (84%) неприпустимі будь-які територіальні поступки Росії, навіть у разі продовження війни та виникнення інших загроз для країни. Лише 10% вважають, що для досягнення миру та збереження незалежності можна відмовитися від деяких територій.

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), яке він проводив з 26 травня по 5 червня 2023 року.

Cуспільна думка щодо цього питання, відзначають соціологи, які роблять її заміри з травня 2022 року, залишається майже незмінною. Під час кожного подібного опитування абсолютна більшість респондентів (від 82% до 87%) висловлювалася проти територіальних поступок, і лише меншість (8–10%) виявляли готовність до них.

За даними нинішнього дослідження, серед опитаних соціологами жителів східних регіонів України проти територіальних поступок висловилися 75% (готові до них лише 13%). Серед жителів південних областей цей показник ще вищий — 86% (готові до поступок 8%). 

Проти будь-яких поступок виступає абсолютна більшість громадян незалежно від того, якою мовою вони переважно спілкуються вдома. Так, якщо серед українськомовних учасників опитування проти поступок виявилось 85% (готові до поступок 10%), то серед російськомовних — 80% (за поступки — 13%).

Цікаво, що 19 з 1029 респондентів, які взяли участь в опитуванні, продовжують ідентифікувати себе росіянами за національністю. Для статистично надійних розрахунків такої кількості недостатньо, стверджують соціологи. Утім, показово, що серед них лише 2 респонденти виступають за поступки, а 15 відкидають їх можливість.

Київський міжнародний інститут соціології проводив всеукраїнське опитування громадської думки «Омнібус» з 26 травня по 5 червня 2023 року. Методом телефонних інтерв’ю було опитано 1029 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім територій, які тимчасово не контролюються владою України (АР Крим, м. Севастополь, окремі райони Донецької та Луганської областей). Статистична похибка становить від 1,5% до 3,4%.

Фото: Pexels

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY