detector.media
07.06.2023 14:07
Опубліковано список музеїв та пам'яток Херсонщини, які підтоплені або під загрозою підтоплення
Опубліковано список музеїв та пам'яток Херсонщини, які підтоплені або під загрозою підтоплення
Міністерство культури та інформаційної політики оприлюднило перелік музеїв та культурних пам'яток Херсонщини, що вже підтоплені або перебувають під загрозою підтоплення внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС.

За даними міністерства, вже постраждали такі пам'ятки, як комплекс споруд Каховської ГЕС, ансамбль споруд Центральної площі у місті Нова Каховка, забудова історичного центру міста Нова Каховка та ін.

За інформацією Держагентства розвитку туризму, під водою опинився дім-музей Остапа Вишні в селі Кринки Олешківського району, який був одним з туристичних магнітів регіону. 

«До злочинів росіян додалося пошкодження численних об’єктів культурної спадщини внаслідок підриву Каховської ГЕС. Значна частина об’єктів знаходиться на тимчасово окупованій території, тому можливості для уточнення даних обмежені», — йдеться у повідомленні Міністерства культури та інформаційної політики.

У зонах ризику перебувають пам’ятки археології національного значення Білозерського та Голопристанського районів: Львівське поселення, с. Львове (IV століття до нашої ери — IV століття); Бургунське поселення, с. Миколаївка (ІІ–V століття); місце фортеці Тягін, с. Тягинка (XIII–XVII століття); Понятівське городище, с. Понятівка (IV століття до нашої ери — IV століття) та ін.

Міністерство зазначило, що більшість пам'яток, яким загрожує підтоплення, містяться на тимчасово окупованій території. Винятком є козацький музей в смт Козацьке.

Попередній перелік музеїв, що вже підтоплені або перебувають під загрозою:

Також вода загрожує будинку-музею Поліни Райко в Олешках. Музеям Херсону, за попередніми оцінками ситуації, підтоплення не загрожує.

У міністерстві зазначили, що інформації про підтоплення або ризики підтоплення для музеїв, розташованих на правому березі Дніпра, до них не надходило.

Скриншот відео

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY