detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
05.06.2023 15:31
Суд в Одесі визнав двох представників «Муніципальної варти» винними в перешкоджанні роботі журналістів
Суд в Одесі визнав двох представників «Муніципальної варти» винними в перешкоджанні роботі журналістів
Обвинувачені в суді своєї провини не визнали.

Приморський районний суд міста Одеси визнав двох осіб, які у 2018 році діяли як представники «Муніципальної варти», винними в перешкоджанні професійній журналістській діяльності. Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на вирок від 1 червня 2023 року.

«Судовий репортер» нагадує, що йдеться про інцидент, що стався в липні 2018 року. Тоді обвинувачені застосували гумові кийки і сльозогінний газ, внаслідок чого постраждали троє журналістів — головний редактор газети «Нерозкриті злочини» Костянтин Слободанюк та журналісти газети «Суспільний прибій» Віталій Ткаченко і Мирослав Бекчів. Одного з постраждалих госпіталізували з черепно-мозковою травмою, опіками обличчя та слідами удушення.

Попри всі намагання журналістів пояснити представникам «Муніципальної варти», що вони здійснюють свою професійну діяльність у публічному місці, охоронці застосували до медійників фізичне насилля. Перед тим, як винести своє рішення, суд наголосив, що наявність лише самого журналістського посвідчення (бейджу) на шнурку на грудях (як це було у випадку з постраждалими медійниками) є достатнім підтвердженням обізнаності присутніх, що особа є журналістом. 

Свою вину представники КУ «Муніципальна варта» так і не визнали і під час судового розгляду демонстрували зневажливу поведінку до потерпілого журналіста.

Їх визнали винними у перешкоджанні законній професійній діяльності журналістів та погрозах і насильстві щодо журналіста (ч. 3 cт. 171, ч. 1, 2 ст. 345-1 КК). За статтею 171 Кримінального кодексу строк кримінальної відповідальності становить 3 роки і вже закінчився.

Тому чоловіків притягнули тільки за погрози і насильство щодо журналіста. Їх засудили до 2 і 3 років позбавлення волі, звільнивши від відбуття покарання з іспитовим строком півтора і два роки. 

У цій справі також був третій обвинувачений, стосовно якого суд ще рік тому зупинив провадження, бо він проходить військову службу.

«Муніципальна варта» — це комунальна установа в Одесі, створена нібито з метою охорони майна територіальної громади Одеси та профілактики правопорушень на території міста.

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» розбирався, що таке «Муніципальна варта» та які повноваження вона має.

Також ми писали, що у Дніпрі невідомі у формі «Муніципальної варти» напали та побили журналістів. Тодішній напад пов’язували з міським головою Філатовим.

Фото: скриншот / «Судовий репортер»

 

 

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY