detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
30.05.2023 12:40
Міністр освіти Оксен Лісовий відмовився від ступеня кандидата наук: «Формуємо нову культуру академічної доброчесності»
Міністр освіти Оксен Лісовий відмовився від ступеня кандидата наук: «Формуємо нову культуру академічної доброчесності»
Міністр повідомив, що уряд уже затвердив механізм добровільної відмови від наукового ступеня. Наступним кроком має стати відповідний закон, який ще доопрацьовується.

Міністр освіти і науки Оксен Лісовий добровільно відмовився від наукового ступеня кандидата наук. Про це він повідомив у своєму фейсбуці.

За словами Лісового, уряд уже затвердив механізм добровільної відмови від наукового ступеня.

«Такої можливості раніше не існувало, тепер вона є. На собі, власне, першим і випробовував механізм відмови. Написав відповідну заяву і з учора вже не є кандидатом наук. Триматися за формальні для себе статуси не збираюся. Набагато важливіші реальні справи та дії», — зазначив він.

«В академічному світі науковий ступінь – це про цінність та довіру, а ще про здобуття, а не отримання. Постсовєцька культура це дещо викривила, тож маємо це виправити і сформувати нову культуру академічної доброчесності, де буде місце лише для справжньої послідовної науки», — написав міністр.

«Наступним кроком у становленні нової культури академічної доброчесності має стати відповідний закон, який ще доопрацьовується. Наше завдання — розвивати, підтримувати й посилювати прогресивну науку і тих, хто нею займається, — відповідально й ефективно», — резюмував Лісовий.

Нагадаємо, 21 березня Верховна Рада призначила Оксена Лісового на посаду міністра освіти і науки. Однак згодом з’явилася інформація, що в його дисертаційній роботі містяться ознаки плагіату.

Після цього новопризначений міністр освіти і науки України Оксен Лісовий заявив, що подав свою дисертацію на перевірку до Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти. Він пообіцяв у разі виявлення будь-яких порушень відмовитись від ученого ступеня кандидата наук.

У попередника Лісового на посаді міністра освіти Сергія Шкарлета Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти виявило плагіат у чотирьох роботах. Шкарлет усі звинувачення відкидав. У квітні 2021-го Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконними дії Нацагентства, яке встановило в наукових роботах міністра освіти та науки Сергія Шкарлета плагіат. 20 березня 2023 року Верховна Рада відправила його у відставку. 

Оксен Лісовий з 2010 року обіймав посаду директора Національного центру «Мала академія наук України» (МАН). Він має ступінь кандидата філософських наук (філософська антропологія, філософія культури), а у 2015 році отримав учене звання доцента. У 2012 році Лісовий став лауреатом Державної премії України в галузі освіти, у 2021-му отримав почесне звання «Заслужений працівник освіти України».

Після початку повномасштабної агресії Росії Лісовий став добровольцем 95-ї бригади Десантно-штурмових військ.

Фото: МОН

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY