detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
26.05.2023 18:05
Верховний Суд обрав нового голову. Йому закидають недоброчесність та «підкуп» суддів
Верховний Суд обрав нового голову. Йому закидають недоброчесність та «підкуп» суддів
У 2017 році Громадська рада доброчесності винесла щодо Станіслава Кравченка негативний висновок. За даними ЗМІ, він обіцяв суддям в обмін на голоси добитись надання їм безплатних квартир.

26 травня новим головою Верховного Суду замість затриманого за хабар Всеволода Князєва обрали суддю Станіслава Кравченка. Фахівці нагадують, що в 2017 році Громадська рада доброчесності винесла щодо нього негативний висновок. За даними джерел BBC, Кравченко в обмін на голоси обіцяв суддям добитись надання безплатних квартир. Сам суддя цю інформацію заперечує.

Як повідомляє «Укрінформ», Кравченка обрали головою ВС строком на чотири роки. Він водночас є головою Касаційного кримінального суду у складі ВС.

Крім Кравченка, на пост голови Верховного Суду претендували ще троє суддів: Альберт Єзеров, Іван Міщенко та Наталія Коваленко, які під час голосування набрали 2, 14 і 13 голосів відповідно. Натомість Кравченка підтримали на позачерговому пленумі ВС 108 суддів зі 148 присутніх.

Як пише «BBC News Україна», проти кандидатури Кравченка виступили експерти та активісти, які займаються судовою реформою.

Зокрема, активісти з профільних організацій, які займалися відбором суддів на прозорих конкурсах, повідомили про недоброчесність Кравченка.

Представник фундації Dejure Михайло Жернаков нагадав, що під час обрання Кравченка до Верховного Суду в 2017 році Громадська рада доброчесності винесла щодо нього негативний висновок. Рада дійшла висновку, що Кравченко ухвалював рішення з порушеннями, що визнав Європейський суд з прав людини. Однак Кравченко не вказав цього у своїй декларації доброчесності.

Також він не задекларував усе своє майно, зокрема не вказав у власності земельну ділянку площею 900 кв. м з будинком, якими володів з 2002 року.

«Наведені факти є підставою для висновку, що кандидат Кравченко Станіслав Іванович не відповідає критеріям доброчесності та професійної етики», — йдеться в документі.

Як пише ВВС, ще одна претензія фахівців до виборів голови 26 травня — це те, що Верховний Суд провів їх похапцем, що не дало змоги податись на конкурс усім охочим та якісно провести виборчу кампанію. Фундація Dejure та експерти просили Верховний Суд не поспішати і відкласти вибори та краще до них підготуватись.

Закон дає 30 днів для виборів, а судді нашвидкуруч справилися за десять днів.

Крім того, напередодні керівниця організації «Лабораторія законодавчих ініціатив» Світлана Матвієнко заявила, що на зборах 25 травня Станіслав Кравченко пообіцяв суддям добитись надання їм безплатних квартир в обмін на голоси на свою користь.

ВВС Україна пише, що цю інформацію виданню підтвердили співрозмовники в суді.

«Він сказав суддям на зборах приблизно таке: квартири передбачені суддівськими гарантіями, тому треба за них боротися, і я буду це робити. По суті він пообіцяв безплатні квартири. Але це в суді заборонений прийом», — каже співрозмовник ВВС Україна.

Як передає «Укрінформ», сьогодні під час брифінгу Кравченко назвав цю інформацію неправдою. Він заявив, що закон наразі передбачає надання суддям службових квартир, і це питання порушили всередині ВС. «Але у Верховному Суді ми жодному судді [їх] не виділяли, у нас не було таких ресурсів», — сказав Кравченко.

Він уточнив, що коли питання квартир порушили, то він відповів, що як голова Верховного Суду має виконувати закон, допоки він діє. «Але на сьогодні ці питання ми можемо порушувати та вирішувати, тільки виходячи з можливостей, які є в державі,  фінансових, економічних, війна триває... Така була відповідь», — сказав Кравченко.

Кравченко також прокоментував негативний висновок 2017 року щодо нього від Громадської ради доброчесності. Він заявив, що не погоджується з тодішнім висновком ради, вважає його помилковим та ще тоді подав заяву про перегляд, однак досі не отримав на неї відповіді.

Він додав, що два роки тому Національне агентство з запобігання корупції провело повну перевірку всіх суддів Верховного Суду. «По мені її продовжували двічі, це тривало місяців вісім. Я двічі писав пояснення, чому в мене розбіжності по 8 гривень 20 копійок десь там у деклараціях, і дав відповідь із наданням усіх документів повністю до НАЗК. Претензій до мене немає, довідка є на їхньому сайті», — зазначив Кравченко.

Нагадаємо, увечері 15 травня Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) та Національне антикорупційне бюро (НАБУ) повідомили, що «викрили масштабну корупцію у Верховному Суді, а саме схему щодо одержання неправомірної вигоди керівництвом та суддями ВС».

Низка ЗМІ з посиланням на джерела серед правоохоронців повідомили, що антикорупційні органи затримали голову Верховного Суду Всеволода Князєва. Його викрили на отриманні хабаря розміром приблизно 3 мільйони доларів. За даними джерел ZN.UA, гроші Князєв отримав за рішення суду на користь бізнесмена Костянтина Жеваго. 

16 травня НАБУ та САП підтвердили затримання Князєва у справі про отримання хабаря від бізнесмена Костянтина Жеваго. Окрім Всеволода Князєва, наразі перевіряється причетність інших людей. Зокрема, під час слідчих дій знайшли багато грошей у члена Великої Палати Верховного Суду.

Згодом Спеціалізована антикорупційна прокуратура оголосила підозру Всеволоду Князєву та його спільникові — адвокату. Їх підозрюють в отриманні 2,7 мільйона доларів хабаря від бізнесмена Костянтина Жеваго. Їм загрожує до 12 років ув’язнення.

Пресслужба бізнесмена Костянтина Жеваго заперечила його причетність до хабаря. Жеваго запевняє, що «він не має жодного відношення до ситуації з начебто одержанням хабаря головою чи суддями Верховного Суду». 

Увечері 16 травня пленум Верховного Суду висловив недовіру голові відомства Всеволоду Князєву, через що той втратив посаду. 

19 травня суд заарештував Князєва до 14 липня з можливістю внесення застави у 107 мільйонів 360 тисяч гривень. Суддя планує оскаржувати рішення. 

Фото: Верховний Суд

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY