detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
26.05.2023 17:51
Батько і брат заступника голови СБУ Сергія Наумюка мають чинні паспорти РФ, — «Схеми»
Батько і брат заступника голови СБУ Сергія Наумюка мають чинні паспорти РФ, — «Схеми»
СБУ стверджує, що вони подали заяви про відмову від російського громадянства, але уповноважені органи РФ блокують їх розгляд.

Анатолій Наумюк, батько новопризначеного заступника голови СБУ Сергія Наумюка, має чинний паспорт РФ. Про це повідомляє команда журналістського проєкту «Схеми: корупція в деталях» (проєкт «Радіо Свобода»).

Сьогодні СБУ на своєму сайті опублікувала коментар щодо цього, в якому, зокрема, зазначила: «Ці документи були отримані після окупації Луганська в 2014 році, де проживали обидва родичі. Після виїзду з тимчасово захопленого регіону вони подали заяви на відмову від російського громадянства. Однак, наразі уповноважені органи рф свідомо блокують розгляд відповідних заяв». 

Журналісти-розслідувачі розповідають, що отримали у своє розпорядження витяг з автоматизованої системи «Роспаспорт» і не знайшли російський паспорт Анатолія Наумюка в переліку недійсних паспортів на сайті МВС Росії, що означає, що паспорт не був анульований.  

«Відповідно до витягу з реєстру “Роспаспорт”, який “Схеми” отримали у своє розпорядження, паспорт громадянина РФ Анатолія Наумюка був оформлений у 2015 році у місті Тула. Відповідно до документа, він подав заяву на отримання громадянства, вказавши підставою видачі паспорта – “набуття громадянства Російської Федерації”», — повідомили журналісти.

Через сайт російської Податкової служби «Схеми» встановили, що Анатолій Наумюк має індивідуальний податковий номер платника податків у Росії, прив’язаний до його паспорта громадянина РФ.

Крім цього, журналісти перевірили номер паспорта в реєстрі Головного управління з питань міграції МВС РФ і також не знайшли його в переліку недійсних.

Сергій Наумюк, нинішній заступник голови СБУ, раніше підтверджував наявність громадянства РФ у батька та брата, але пояснював, що це було «вимушене» рішення «з побутових причин», і наполягав, що його родичі від російських паспортів уже начебто відмовилися.

У відповідь на запит «Схем» пресслужба СБУ заявила, що перед призначенням Наумюк пройшов «усі необхідні перевірки», а його родичі нині «очікують на скасування громадянства РФ», але наразі «уповноважені органи РФ свідомо блокують розгляд відповідних заяв».

«Схеми» нагадують, що вперше про наявність громадянства РФ у батька Наумюка розповіли у розслідуванні про конкурс на посаду директора НАБУ, одним із кандидатів на яку був Сергій Наумюк. Тоді в коментарі журналістам він спочатку це заперечував, але потім під час співбесіди на доброчесність визнав, що його батько і брат отримали російські паспорти «з побутових причин» у 2015-му році, але пізніше нібито від них відмовились.

Тоді ж Сергій Наумюк розповів, що його брат з 2015-го по 2017-й працював у Москві, після чого переїхав до США. А батьки виїхали до брата в США після початку повномасштабного вторгнення. У США батько та брат, зі слів Сергія Наумюка, подали документи в консульство Росії, щоб вийти з громадянства РФ.

У день призначення Наумюка заступником голови СБУ «Схеми» знову звернулися до нього з питанням про російські паспорти його близьких родичів. Він відмовився спілкуватися з журналістами, пославшись на пресслужбу СБУ.

У пресслужбі СБУ повідомили, що перед призначенням на посаду заступника керівника голови СБУ Наумюк пройшов «усі необхідні перевірки, визначені законодавством, у тому числі, ретельно була вивчена інформація щодо його сім’ї та родичів».

У відповіді на запит «Схем» пресслужба СБУ, зокрема, повідомила, що батько і брат Наумюка «перебувають на території США, де очікують на скасування громадянства РФ. Вони виступають проти дій Росії, яка розпочала повномасштабну війну в Україні».

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» писав про те, що російські пропагандисти поширюють фейк про те, ніби у президента України Володимира Зеленського є російське громадянство.

Журналісти  «Української правди» опублікували розслідування, під час якого з'ясувалося, що митрополит і предстоятель УПЦ МП Онуфрій (Орест Березовський) та ще понад 20 священнослужителів мають російське громадянство. 

У квітні 2023 року стало відомо, що президент Росії Володимир Путін підписав указ, що передбачає депортацію з окупованих Росією українських територій громадян України, які збережуть українське громадянство, після 1 липня 2024 року.

Колаж: «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY