detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
25.05.2023 18:32
Воєнна кореспондентка Джанін ді Джованні на відкритті LMF-2023: Правосуддя щодо росіян, що чинять воєнні злочини в Україні, можливе
Воєнна кореспондентка Джанін ді Джованні на відкритті LMF-2023: Правосуддя щодо росіян, що чинять воєнні злочини в Україні, можливе
Для того, щоб почати одужувати після травми, потрібно говорити про пережите, переконана журналістка.

Сьогодні, 25 травня, відкрився «Львівський медіафорум», який триватиме до 27 травня включно. Окрім Оксани Забужко, хедлайнеркою першого дня LMF-2023 стала Джанін ді Джованні, воєнна кореспондентка, розслідувачка і виконавча директорка міжнародного проєкту The Reckoning Project. У своєму виступі вона говорила про те, чи реально домогтися правосуддя для російських воєнних злочинців, а також про те, що може допомогти суспільству почати одужувати після травми війни.

Спираючись на свій понад 35-річний досвід висвітлення воєн на Балканах, в Африці та на Близькому Сході, журналістка наголосила, що важливо збирати докази воєнних злочинів країни-агресора ще до того, як війну буде завершено.

Війна завжди відбувається двічі: спершу — в реальності, вдруге — в історичній пам’яті, у тому, як і що саме країни-учасниці тої чи іншої війни пам’ятають і розповідають про минулі події, зауважила Джованні. З огляду на це вкрай важлива наявність доказів злочинів, зокрема й свідчень тих, хто постраждав у війні.   

«Для того, щоб почати одужувати після травми, потрібно говорити», — висловила впевненість спікерка, котра й зараз як виконавча директорка міжнародного проєкту The Reckoning Project бере участь у документуванні російських воєнних злочинів в Україні. «Збираючи ці дані, ми тримаємо ключі від історичної пам’яті», — сказала Джованні. Вона додала, що одне з важливих завдань, яке мають українські журналісти в умовах повномасштабної війни з Росією, — документування правди. Ці матеріали допоможуть домогтися правосуддя для злочинців і зберегти для майбутніх поколінь пам’ять про те, що відбулося насправді.

Нагадаємо, The Reckoning Project, співзасновницею якого є Джанін Ді Джованні, — міжнародний проєкт, куди ввійшли зокрема й українські журналісти, які фіксують та збирають свідчення постраждалих від російської окупації. Місія проєкту — «вийти за межі “сенсаційних новин” та надати контекст російським злочинам».

«Ми прагнемо показати, що війна та окупація в Україні — це частина послідовної російської політики ведення війни, свідомої атаки на цивільне населення, руйнації демократичних  інститутів  та знищення  культурних традицій», — ідеться на сайті проєкту.

Окрім Джанін ді Джованні, у команді проєкту — письменник, культуролог і дослідник Пітер Померанцев, українські журналістка Наталка Гуменюк і продюсерка Люба Кнорозок, адвокат Ібрагім Олабі, аналітик і архівіст юридичних даних Раджі Абдул Салам та інші.    

Як «Детектор медіа» повідомляв раніше, «Львівський медіафорум» відбудеться цьогоріч на новій локації і в оновленому форматі. 

Організатори LMF мають намір off the records обговорити з українськими колегами формування «one voice» України на міжнародній арені й пошук консенсусу всередині суспільства.  

Для тих, хто хоче стежити за подіями «Львівського медіафоруму» онлайн, доступна пряма трансляція з можливістю ставити запитання спікерам. Згодом будуть оприлюднені записи виступів і дискусій, що відбудуться на LMF-2023.   

Фото: скриншот

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY