detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
25.05.2023 17:43
Оксана Забужко на відкритті LMF-2023: Єдиний спосіб бути суб’єктом власної історії — стати впізнаваним у світі за своєю культурою
Оксана Забужко на відкритті LMF-2023: Єдиний спосіб бути суб’єктом власної історії — стати впізнаваним у світі за своєю культурою
Українська письменниця у своєму виступі наголосила, що зараз світ уперше переглядає російсько-українські відносини.

Сьогодні, 25 травня, відкрився «Львівський медіафорум», який триватиме до 27 травня включно. Хедлайнеркою першого дня LMF-2023 стала письменниця Оксана Забужко. У своєму виступі вона проаналізувала 32-річний період державної незалежності України та окреслила виклики для міжнародних медіа у висвітленні повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

На початку промови спікерка згадала британського журналіста Ланселота Лоутона, який ще в 1930-х роках звертав увагу західного світу на важливість українського питання і неминучість війни у Східній Європі.

«До 2022 року Україну у світі сприймали як околиці Росії, як російську провінцію», — сказала Оксана Забужко. Вона додала, що успіхи української армії в нинішній повномасштабній війні з Росією — це те, що відіграє вирішальну роль у тому, як світ сприймає Україну сьогодні.

«Україна зруйнувала стереотипи про могутність Росії та непереможність її армії», — констатувала письменниця.

За її спостереженнями, українське суспільство, яке вистояло на початку вторгнення росіян, і українські військові змусили світ уперше переглядати свої уявлення про відносини між нашою країною та Росією.

Оксана Забужко також наголосила, що єдиний спосіб для будь-якої країни бути суб’єктом власної історії — працювати над тим, щоб стати впізнаваною у світі за своєю культурою.

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що «Львівський медіафорум» відбудеться цьогоріч на новій локації і в оновленому форматі. 

Організатори LMF мають намір off the records обговорити з українськими колегами формування «one voice» України на міжнародній арені й пошук консенсусу всередині суспільства.  

Для тих, хто хоче стежити за подіями «Львівського медіафоруму» онлайн, доступна пряма трансляція з можливістю ставити запитання спікерам. Згодом будуть оприлюднені записи виступів і дискусій, що відбудуться на LMF-2023.   

Фото: скриншот

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY