detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
25.05.2023 14:47
Українська прем'єра фільму «Вересень» за участі Миколи Вересня — 20 червня на кінофестивалі «Миколайчук Open» у Чернівцях
Українська прем'єра фільму «Вересень» за участі Миколи Вересня — 20 червня на кінофестивалі «Миколайчук Open» у Чернівцях
У стрічці також знялися Лесь Подерв'янський, Мирослав Кувалдін та Андрій Середа.

На Міжнародному кінофестивалі «Миколайчук OPEN» 20 червня у Чернівцях відбудеться українська прем’єра стрічки режисера Георгія Фоміна «Вересень», повідомляє пресслужба фестивалю.

У фільмі, знятому в жанрі чорної треш-комедії, зіграли митець Лесь Подерв'янський, музикант, а нині військовий Мирослав Кувалдін, лідер гурту «Кому вниз» Андрій Середа, а також журналіст і телеведучий Микола Вересень.

Микола Вересень

Лесь Подерв'янський

За сюжетом, на початку 2010-х актор Микола Вересень гине на знімальному майданчику, виконуючи роль російського царя Івана Грозного. Тепер чорти, які думають, що він і є Грозний, намагаються всіма можливими способами затягнути його до пекла. Історія перестрибує в часі та просторі, в кадрі з’являються менти-вампіри в ролі чортів, гуцули-пияки в ролі янголів та інші містичні істоти.

 Мирослав Кувалдін

«Я стежу за “Вереснем” (тоді ще “Шляхом мерця”) зі 2018 року, коли він планувався до виходу в прокат. Цей фільм ще тоді вражав творчою сміливістю та обіцяв щось, чого ми раніше не бачили в українському кіно. Роки потому можу сказати, що моє передчуття не підвело, і це справді непересічний фільм з дуже чорним гумором та усіма ознаками майбутньої культовості. Єдина засторога — це суто 18+», коментує вибір фестивалю програмний директор «Миколайчук OPEN» Алекс Малишенко.

Знімання фільму «Вересень» розпочалося ще у 2013 році, а завершилося у 2020-му. На жаль, режисер Георгій Фомін помер у 2021 році.

Режисер Георгій Фомін

Продюсери стрічки — Ігор Савиченко, Роман Климпуш та Володимир Філіппов.

«Коли ми захищали проєкт на конкурсі, то Жора сказав, що “хоче вбити цю людину все своє життя, — і показав на Миколу Вересня, — і тепер за допомогою людей, які вклалися в це кіно, у нього є нагода зробити це в художньому сенсі, — згадує Ігор Савиченко. — Але, на жаль, вийшло інакше: Микола Вересень в нас помер художньо, а Жора помер фізично. Жора був максимально освіченою людиною, пророком у житті та пророком за роллю в п'єсі. Він багато чого передбачав, говорив про речі, які ми зараз бачимо наочно. Про росію як вона є, про мусорську державу. Не знаю, чи добре, чи шкода, що не дожив того, що зараз відбувається».

Нагадаємо, стрічка «Шлях мерця» (першопочаткова назва стрічки. — Ред.) стала переможцем 4-го відкритого конкурсу Держкіно наприкінці 2012 року.

Фільм отримав 8 млн 653 тис. 409 грн державної фінансової підтримки при загальній вартості виробництва 17 млн 306 тис. 818 грн. У зв’язку з інфляцією авторам фільму довелося працювати в складних умовах, вигадуючи нові технічні й творчі методи знімання.

У лютому 2019 року Державне агентство України з питань кіно повідомило про завершення виробництва стрічки «Шлях мерця».

Фільм «Вересень» вийде в український прокат 10 серпня 2023 року.

Міжнародний кінофестиваль «Миколайчук OPEN» пройде з 15 до 20 червня у Чернівцях і відкриється новим фільмом режисерки Марисі Нікітюк «Я, Ніна».

Як і торік, «Миколайчук OPEN» знову обрав музу фестивалю. У такий спосіб організатори заохочують аудиторію відкривати та надихатися видатними акторками й акторами українського кіно. Цього року на фестивалі вшановують акторку Людмилу Єфименко та її видатну гру у фільмі Юрія Іллєнка «Легенда про княгиню Ольгу» 1984 року.

З 3 травня до 2 червня триває акредитація на фестиваль.  

Фото: пресслужба «Миколайчук Open»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY