detector.media
26.05.2023 17:30
Як працює страховка при оренді автомобіля
Як працює страховка при оренді автомобіля

Страхування - важливий аспект оренди автомобіля

Прокат транспортних засобів дозволяє пересуватися швидко і з комфортом. Скористатися подібною послугою можна для різних цілей, від швидкого переміщення рідним містом до подорожі з сім'єю на відпочинок в іншу країну. Але оскільки використання транспорту пов'язане з певними ризиками, то трохи знизити їх дозволить страховка орендованого авто. Вона є важливою частиною автопрокату. Тому багато фірм крім базового набувають ще й розширений поліс, що покриває великі витрати.

Види страхування прокатного транспорту

Оренда авто у Києві та інших містах країни неможлива без полісу. Цей документ страхує відповідальність клієнта. Без нього водій не зможе виїхати за межі міста. В Україні діє два типи страхування:

ОСАЦВ є базовим і покриває лише частину ризиків, що виникли внаслідок ДТП. Мінімальна сума відшкодування – 130 тисяч гривень.

КАСКО – компенсує збитки контрагентам. За договором найчастіше використовується поліс обмеженого типу, у якому проводиться часткове погашення збитків. І лише у тому випадку, якщо вина орендаря доведена. Решта суми може оплачуватись як прокатною фірмою, так і обома сторонами.

Базова страховка при прокаті авто найчастіше має однакові умови відшкодування збитків. Але треба знати, що при скоєнні ДТП на транспорті, що орендується, слід відразу ж викликати поліцію і менеджерів компанії.

Які ризики покриває базовий поліс

Розраховувати на відшкодування збитків може лише клієнт, який на момент зіткнення транспортних засобів був за кермом. У разі передачі управління іншій особі у виплаті буде відмовлено. Крім цього, звернення до страхової компанії має бути здійснене протягом 5 робочих днів з дати ДТП.

Якщо всіх вимог дотримано, але сталася аварія при оренді автомобіля, страховка з базовим полісом забезпечує відшкодування таких ризиків:

Щоб отримати вагоміші виплати, оформляється додаткова страховка при прокаті авто. Але потрібно враховувати, що навіть розширений поліс не покриває таких пошкоджень, як забруднення салону, проколи та порізи гуми, крадіжку склоочисників чи дзеркал.

Збитки не будуть відшкодовані і у разі поломки транспортного засобу водієм у стані алкогольного сп'яніння, а також при використанні машини не за призначенням.

Повне страхування орендованого авто: кому варто оформити

Експлуатація транспорту має певні ризики. Тому водіям, які мають намір активно використовувати прокатну машину, а також новачкам зі стажем, що не перевищує 2 років, рекомендується подбати про наявність повного поліса. Зазвичай він не входить у вартість прокату та оформляти його доведеться за додаткову плату. Ціни на повну страховку залежать від класу авто та терміну оренди. У різних компаніях вони можуть відрізнятися і розраховуються індивідуально для кожного випадку.

Незважаючи на додаткові витрати, оформляти такий поліс вигідно. Тому що його купівля, крім відшкодування збитків, дозволяє ще й зменшити розмір застави за автомобіль.

Оформити додаткову страховку можна і у прокатній компанії. Її вигляд та вартість у різних фірмах можуть суттєво відрізнятися.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY