detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
24.05.2023 19:40
Депутати ПАРЄ закликали звільнити правозахисника Максима Буткевича з російського полону
Депутати ПАРЄ закликали звільнити правозахисника Максима Буткевича з російського полону
Посадовці наголосили в декларації, що росіяни засудили Буткевича до 13 років колонії суворого режиму «за злочини, скоєні в місці, де його бути не могло».

Більш ніж 20 депутатів ПАРЄ підписали декларацію, в якій закликали негайно звільнити незаконно засудженого Росією військовослужбовця, журналіста і правозахисника Максима Буткевича. Відповідний документ від 5 травня з'явився на сайті Асамблеї.

«Ми демонструємо всесвітню солідарність із Максимом Буткевичем, випадком чергового драматичного втілення беззаконня окупантів, і закликаємо до його обміну та негайного звільнення», — йдеться в декларації.

Як зазначили чиновники, росіяни засудили правозахисника до 13 років колонії суворого режиму «за злочини, скоєні в місці, де його бути не могло». 

Нагадаємо, 10 березня так звані «суди» тимчасово окупованих росіянами частин Донецької та Луганської областей засудили Максима Буткевича до 13 років ув'язнення. Також окупанти засудили двох військовослужбовців ЗСУ — Віктора Похозея та Владислава Шеля — до 8,5 та 18,5 років позбавлення волі відповідно.

Окупанти «за доказами, що зібрані Слідчим комітетом Росії», звинуватили українців у «жорстокому поводженні з цивільним населенням та застосуванні у збройному конфлікті заборонених методів». Буткевича так званий «суд» вважає  винним у «замаху на вбивство двох осіб» та «умисному ушкодженні чужого майна» в місті Сєверодонецьк.

Водночас, видання «Ґрати» знайшло докази того, що Буткевич не перебував на Донбасі принаймні до 14 червня, про що свідчать його листування з колегами та близькими в той час. При цьому Слідчий комітет Росії повідомив, що начебто правозахисник причетний до злочину, що був скоєний 4 червня в Сєверодонецьку. 

Максим Буткевич у березні 2022 року вступив до лав ЗСУ, а в червні потрапив у російський полон у районі Золотого і Гірського в Луганській області. У Міноборони Росії підтвердили, що його тримали в полоні на тимчасово окупованій території Луганської області.

До великої війни Буткевич займався правозахисною і журналістською діяльністю. Був координатором та співзасновником проєкту «Без кордонів», спрямованого на допомогу шукачам притулку та українським переселенцям і протидії мові ворожнечі. Співзасновник Центру прав людини ZMINA. Входив до правління українського представництва Amnesty international та громадської ради при МВС. Максим Буткевич є одним із засновників «Громадського радіо». Як журналіст співпрацював з ВВС та з українськими телеканалами.

Українські правозахисники та МЗС України закликали звільнити Максима Буткевича.

Фото: Максим Буткевич / фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY