detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
23.05.2023 19:39
Аналітики VoxCheck, «Детектора медіа» та «Інтерньюз-Україна» дослідили, які наративи та методи найчастіше використовує російська пропаганда
Аналітики VoxCheck, «Детектора медіа» та «Інтерньюз-Україна» дослідили, які наративи та методи найчастіше використовує російська пропаганда
Керівниця проєкту VoxCheck Світлана Сліпченко: Найбільш чутливими та поширеними наративами ворожої дезінформації є дегуманізація українців, наративи, пов'язані зі здоров'ям, життям українців, безпекою.

Пропаганда Росії порушує право людей на доступ до неупередженої інформації та викривлює сприйняття реальності. Про це повідомила керівниця проєкту VoxCheck Світлана Сліпченко під час презентації дослідження «Як російська дезінформація порушує права людини в Україні та Європі», пише «Укрінформ».

«Найбільш чутливі та найбільш поширені наративи ворожої дезінформації — дегуманізація українців, наративи, пов'язані зі здоров'ям, життям українців, безпекою. Наративи про те, як ведуться бойові дії, хто проявляє агресію», — сказала Сліпченко.

Вона зазначила, що дезінформація впливає на ухвалення рішень людиною, адже порушує її право на доступ до неупередженої інформації. 

Як розповіла старша аналітикиня ГО «Інтерньюз-Україна» Альона Гришко, Росія використовує наратив, що нібито евакуація для населення з прифронтових територій, яку пропонує Україна, несе загрозу.

«Російська пропаганда в телеграм-каналах створювала таку історію, що Україна не турбується про своїх громадян, які там проживають, а Росія намагається їх звільнити, і тому небезпечно погоджуватись на евакуацію, яку пропонує Україна», — сказала Гришко.

За її словами, держава-агресор використовує метод віддзеркалення для побудови своєї фейкової дійсності. Перш за все, щоби підкріпити свій статус так званої держави, яка прийшла нас рятувати, а також щоб переконати, що Україна нібито не турбується про своїх громадян.

Зі свого боку аналітикиня Центру досліджень ГО «Детектор медіа» Леся Бідочко повідомила, що Росія поширює наратив, нібито Україна використовує карети швидкої допомоги для транспортування військових. Таким чином росіяни породжують у громадян страх користуватися цими швидкими, оскільки вони можуть стати мішенню для російських окупантів.

Країна-агресор також поширює меседж, нібито в українській армії масово поширюються холера, туберкульоз та інші хвороби, і намагається дискредитувати систему охорони здоров'я України. 

«Наприклад, кейс про те, що нібито в Києві перестали проводити планові операції, ушпиталення, тому що лікарні переповнені військовими з Бахмута та інших гарячих точок», — навела приклад Бідочко. 

Фахівчиня також нагадала про ще один прийом Росії — виправдовування депортації українських дітей тим, що це помста за дітей Донбасу. РФ поширює наратив про те, що діти Донбасу — це нібито діти Росії і їх треба рятувати від України та Заходу.

Водночас, за словами Світлани Сліпченко, Росія намагається знищити доступ до інформації і на тих територіях України, де не тривають активні бойові дії. 

«Згадайте удари по телевежі в Києві, на Рівненщині. Це спроба обмежити доступ до державного мовника, офіційних ресурсів інформації. Кібератаки, які здійснюються на офіційні українські органи державної влади, на їх ресурси. Це є прямою інформаційною атакою і обмеженням права на доступ до інформації», — наголосила вона. 

Ілюстрація: Merriam-Webster

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY