detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
23.05.2023 15:06
Шевченківська премія: оновлений склад комітету, нова номінація та поки невідома дата цьогорічної церемонії нагородження лауреатів
Шевченківська премія: оновлений склад комітету, нова номінація та поки невідома дата цьогорічної церемонії нагородження лауреатів
Євген Нищук повідомив новини щодо Шевченківської премії.

Сьогодні, 23 травня, під час пресконференції в київському музеї Шевченка Євген Нищук, очільник комітету з Національної премії України імені Т. Шевченка, повідомив, скільки часу піде на формування нового складу комітету, а також інші новини щодо державної нагороди. Про це пише LB.ua.

За словами Нищука, незабаром буде представлено новий склад комітету.

«Я вже маю уявлення, кого хочу там бачити, але ще треба з усіма переговорити. Думаю, що 10 днів на це вистачить», — сказав Нищук.

Він також повідомив, що планує ввести до складу комітету представників профспілок та діячів культури і при цьому не забувати про гендерний баланс.

Голова комітету підтвердив, що цьогорічна церемонія нагородження лауреатів відбудеться, але не назвав точної дати. Нищук припустив, що це може бути День Незалежності (24 серпня), День захисників Вітчизни (14 жовтня) або День української писемності (9 листопада). 

Переглядати список уже оголошених лауреатів не будуть, сказав Нищук. Він також додав, що серед номінацій з’явиться нова — «За внесок у перемогу».

Як уточнив Нищук, не виключено, що нагородження цьогорічних лауреатів відбудеться за кордоном (у якомусь із міст, де є пам’ятник Шевченку та сформована українська спільнота) — для більшої популяризації у світі премії, а через неї — української культури.

Нагадаємо, 22 травня стало відомо, що президент Володимир Зеленський призначив актора, ексміністра культури Євгена Нищука головою комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка, звільнивши з цієї посади Юрія Макарова.

Цьогоріч уперше за багато років 9 березня не оприлюднили імена лауреатів Національної премії України імені Тараса Шевченка. Хоча Комітет визначився з фіналістами премії ще в січні 2023 року.

Натомість 10 березня на зустрічі президента Зеленського з діячами культури та мистецтва голова Комітету Юрій Макаров запропонував передбачити номінації для творів, створених під час повномасштабної війни на воєнну тему.

Крім того, Макаров на зустрічі повідомив, що у двох номінаціях цьогоріч не було визначено переможця. Тож, за його словами, було б правильним відкласти оголошення і нагородження цьогорічних лауреатів і доповнити цей список іменами тих людей, які беруть участь у цій війні. Як нові можливі дати нагородження він назвав річницю перепоховання Тараса Шевченка в Каневі (22 травня) або ж День Незалежності (24 серпня).

Президент Зеленський підтримав ініціативу Юрія Макарова. Уже 10 березня Комітет Шевченківської премії оголосив про створення в рамках премії спеціальної номінації «За внесок у перемогу», до якої ввійдуть твори, написані в 2022 році «на війні чи про війну». У коментарі «ДМ» Юрій Макаров заявив, що додаткові нагороди «За внесок у перемогу» планують вручити у кожній з традиційних номінацій.

Однак уже 12 березня Комітет Шевченківської премії все ж таки назвав переможців у номінаціях «Література», «Публіцистика, журналістика», «Літературознавство і мистецтвознавство», «Музичне мистецтво» та «Кіномистецтво».

13 березня голова Комітету Юрій Макаров оголосив, що подав у відставку. У коментарі «Детектору медіа» він пояснив, що причиною відставки є незгода деяких членів Комітету з його ініціативою щодо додаткових нагород. За словами Макарова, ідея з додатковими нагородами виникла спонтанно під час зустрічі митців та діячів культури з президентом 9 березня, хоча й «витала в повітрі раніше».

Услід за Макаровим 16 березня про складання повноважень оголосили 13 членів Комітету. Підписанти заявили про «свою незгоду з тим, щоби вводити нові номінації, критерії чи будь-які інші зміни до існуючого на сьогодні Положення щодо Національної премії України імені Тараса Шевченка 2023 року в прискореному порядку». 

При цьому один з членів Комітету, Ігор Панасов, у коментарі «Детектору медіа» повідомив, що не згідний з позицією колег і підтримує ідею додаткових нагород для творів на воєнну тематику. Він сказав, що вважає, що «ця ідея могла бути реалізована так, що ані формальні процедури, ані репутація премії не постраждали б». Однак він також подав у відставку, адже «зрозумів, що працювати далі в таких обставинах не буде можливо».

17 березня комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради звернувся до президента Володимира Зеленського з проханням підписати указ про нагородження лауреатів Шевченківської премії за 2022 рік, а також провести комітетські слухання щодо майбутнього нагороди.

Фото: LB.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY