detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
22.05.2023 19:31
Суд Індії викликав BBC для роз'яснення через документальний фільм мовника про прем’єр-міністра країни Нарендру Моді
Суд Індії викликав BBC для роз'яснення через документальний фільм мовника про прем’єр-міністра країни Нарендру Моді
У судовому позові йдеться про те, що документальний фільм «Індія: Питання Моді» начебто зганьбив репутацію Індії, її судову систему та прем’єр-міністра країни.

Верховний суд у Делі викликав представників BBC у справі про наклеп через документальний фільм про прем’єр-міністра Індії Нарендру Моді. Стрічка висвітлила звинувачення двадцятирічної давності щодо ролі теперішнього прем’єра країни у кривавих заворушеннях 2002 року. Про це повідомила The Guardian з посиланням на індійські ЗМІ.

За даними медіа, позов подала некомерційна організація в Ґуджараті, рідному штаті Моді. У документі йдеться про те, що документальний фільм «Індія: Питання Моді» начебто зганьбив репутацію Індії, її судову систему та прем’єр-міністра країни.

BBC не відповіла на запит The Guardian про коментар.

У січні BBC випустила фільм «Індія: питання Моді» про роль теперішнього прем’єра країни у кривавих заворушеннях у 2002 році у штаті Ґуджарат, де він був тоді головним міністром. Тоді в конфесійному конфлікті загинуло понад 1000 людей, переважно мусульман. Причиною сутичок став нібито напад мусульман на потяг, наповнений індуїстами, що спонукало індуїстський натовп шукати помсти. Очільника регіону Моді звинувачували у ймовірному підбуренні до агресії. 

У своєму фільмі BBC повідомила, що отримала раніше не відомі британські дипломатичні депеші від 2002 року, в яких робиться висновок, що масове насильство було заздалегідь сплановане індуїстськими націоналістичними групами «під захистом уряду штату». 

Після того, як документальний фільм BBC вийшов у британському ефірі 17 січня, індійська влада розкритикувала компанію за створення «пропаганди» та змушувала соцмережі видаляти посилання на відео BBC, а також задіяла поліцію, щоб розганяти колективні перегляди фільму, які організовували студенти в університетських кампусах по всій країні. 

Нагадаємо, за кілька тижнів після виходу фільму «Індія: питання Моді» від BBC індійські податкові органи провели обшуки в офісах мовника та вилучили телефони в журналістів. 

У твіттері ВВС повідомила, що «повністю співпрацювала» з податковими органами в Нью-Делі та Мумбаї, і висловила сподівання, що «ситуація буде вирішена якомога швидше». 

Фото: LUDOVIC MARIN / Getty Images

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY