detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
21.05.2023 10:21
Розслідування «Слідства.Інфо» про викрадених росіянами українських дівчат отримало нагороду від Bucha Journalism Conference
Розслідування «Слідства.Інфо» про викрадених росіянами українських дівчат отримало нагороду від Bucha Journalism Conference
Фільм журналістів-розслідувачів «Втеча від росіян: історія порятунку викрадених росіянами дівчат» розповідає про долю 16-річної Маші та 18-річної Насті, які жили в Херсоні, та їхню історію порятунку з російської неволі.

Фільм-розслідування журналістів «Слідства.Інфо» про двох викрадених росіянами українських дівчат «Втеча від росіян» отримав спеціальну відзнаку від Bucha Journalism Conference, яка пройшла 19 травня в Бучі. Про це йдеться на сайті агенції. 

Команда отримала нагороду за «непохитну відданість принципам журналістської професії та прагнення відновити справедливість для жертв російських воєнних злочинів».

Фільм «Втеча від росіян: історія порятунку викрадених росіянами дівчат», прем’єрний показ якого відбувся 29 березня 2023-го, розповідає про долю 16-річної Маші та 18-річної Насті, які жили в Херсоні, та їхню історію порятунку з російської неволі.

Після окупації міста росіяни обманом спочатку вивезли дівчат до окупованого Криму нібито на двотижневий відпочинок. А через два з половиною місяці — до окупованого Генічеська, де фактично ув’язнили в холодному гуртожитку. На прохання «Слідство.Інфо» дівчата фіксували все, що відбувалося з ними в російському полоні. Згодом журналісти посприяли тому, щоб вони виїхали з окупації.

«Завдяки роботі журналістів світова спільнота змогла на власні очі побачити, в яких умовах окупанти утримують викрадених українських дітей: гуртожиток без опалення, відсутність повноцінної їжі й можливості вийти в магазин, а також душ — всього кілька разів на тиждень. Окрім цього, росіяни стирали дітям українську ідентичність, а тих, хто не корився, — били, погрожували окупаційною військовою комендатурою й кидали у спеціальну яму для знущань», — зазначили в агенції.

Начальник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу Генерального прокурора України Юрій Бєлоусов під час презентації фільму сказав, що інформація, яку команда «Слідства.Інфо» зібрала у фільмі-розслідуванні «Втеча від росіян» про викрадених окупантами українських дівчат, стане елементом великої справи проти Росії.

За словами головної редакторки агенції Анни Бабінець, українські правоохоронці не зверталися до журналістів щодо оприлюднених фактів.

«Це була важка і важлива робота для нашої команди. І хоча правоохоронці так і не зацікавилися оприлюдненими нами доказами воєнних злочинів росіян, добре, що наші роботи дивляться і відзначають колеги», — сказала Бабінець.

Раніше головна редакторка агенції отримала спеціальний приз Reporter:innen-Forums у Берліні за висвітлення воєнних злочинів, які вчиняють російські військові в Україні.

У серпні минулого року журналісти «Слідство. Інфо» та активісти «Антикорупційного штабу» зібрали в «Реєстрі російських воєнних злочинців» 148 631 профіль військових РФ, із них близько 30 тисяч — повністю ідентифіковані. 

Нагадаємо, 19 травня в Бучі пройшла одноденна конференція Bucha Journalism Conference на тему «Роль журналістики під час війн і криз». Це спільний захід громадської організації Media Development Foundation та онлайн-видання «Українська правда». 

Конференція стала майданчиком для обговорення аспектів роботи журналістів в умовах повномасштабної війни, ролі професійних медіа у висвітленні воєнних злочинів та порушень прав людини.  

Спеціальну відзнаку в той день також отримали журналіст, воєнкор «Радіо Свобода» Мар'ян Кушнір та журналісти-розслідувачі Суспільного.

Фото: «Слідство.Інфо»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY