detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
19.05.2023 11:00
Поліція Словаччини виявила російську дезінформаційну кампанію про «витік радіації з України»
Поліція Словаччини виявила російську дезінформаційну кампанію про «витік радіації з України»
У словацьких соцмережах масово шириться дезінформація, начебто масштабний витік радіації з України досяг території Словаччини. Метою цієї кампанії є зменшити підтримку та довіру до України, каже поліція.

Словацька поліція заявила, що в соцмережах країни масово шириться російська дезінформація, начебто внаслідок ракетної атаки на Хмельницький у місті стався витік радіації, який уже досяг території Словаччини. Про це пише словацьке видання Pravda.

Як повідомляється, змістом дезінформаційної кампанії є твердження, нібито «російська армія зруйнувала український склад боєприпасів у Хмельницькому» і «внаслідок його руйнування в місті немов би підвищився рівень радіації». Підтвердженням цього повинні служити начебто підвищені показники місцевих лічильників радіації.

Поліція Словаччини наголошує, що транслюється неправдива інформація, начебто радіація з Хмельницького поширилась на словацькі землі.

За даними поліції, джерелом чуток є «російські та словацькі дезінформаційні джерела, вторинна пропаганда Кремля у Словаччині, конкретні особи і впливові акаунти у фейсбуці». Дезінформація шириться масово через фейсбук та WhatsApp за участю тролів і проплачених акаунтів.

«Метою цієї містифікації є налякати українців і сусідні країни, викликати хаос і паніку. Усе це для того, щоб зменшити підтримку України та довіру до української влади в очах союзників», — стверджує поліція.

Управління охорони здоров'я Словаччини також підтвердило, що поширення інформації щодо небезпечної радіаційної ситуації не відповідає реальній ситуації та є «поширенням дезінформації».

Нагадаємо, ще 15 травня в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику, почали поширювати інформацію, начебто у Хмельницькому внаслідок атаки дронами стався витік шкідливих хімічних речовин. Це — неправда. У пресслужбі міської ради Хмельницького спростували цю інформацію і пояснили, що жодного витоку хімічних речовин не відбулося.

Фото: CNBC.com

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY