detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
18.05.2023 17:30
СБУ викрила священнослужителя УПЦ МП, який підтримував російських загарбників під час окупації Ізюма
СБУ викрила священнослужителя УПЦ МП, який підтримував російських загарбників під час окупації Ізюма
Священнослужителю оголосили підозру за фактом виправдовування збройної агресії РФ проти України з використанням засобів масової інформації. Йому загрожує до 8 років ув'язнення.

Служба безпеки повідомила про підозру священнослужителю однієї з релігійних громад УПЦ (МП) на території Ізюмського району на Харківщині, який публічно виправдовував збройну агресію Росії та її воєнні злочини під час окупації міста. Про це повідомила пресслужба відомства. 

Під час тимчасової окупації Харківщини клірик добровільно підтримав росіян і закликав зробити це інших місцевих жителів. Окрім цього, він публічно заявив, що місцева релігійна громада підпорядковується лише РПЦ.

«У зв’язку з цим клірик за власної ініціативи написав листа помічнику московського патріарха Кирила з проханням надіслати "гумдопомогу" на окуповану частину регіону. У подальшому фігурант використовував російські товари для забезпечення "лояльності" місцевого населення до загарбників», — ідеться в повідомленні СБУ. 

За даними правоохоронців, фігурант також неодноразово давав коментарі кремлівським пропагандистам, які приїздили до захопленого на той час Ізюма. У своїх виступах він дискредитував українських військових, заперечував факти агресії РФ та героїзував знищених росіян.

Священнослужителю оголосили підозру за ч. 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування збройної агресії РФ проти України з використанням засобів масової інформації).

Наразі триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Колаборанту загрожує до 8 років позбавлення волі.

Нагадаємо, нещодавно на Харківщині правоохоронці затримали мешканку Ізюма, яка під час окупації міста очолила створене російськими окупантами місцеве «управління праці і соціальної політики». За даними відомства, жінка намагалася схиляти людей до підтримки росіян через видачу «гумдопомоги», а також поширювала пропагандистські газети з РФ.

Фото: СБУ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY