detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
11.05.2023 15:19
Заміна на щиті «Батьківщини-Матері» герба СРСР на тризуб коштуватиме держбюджету майже 40 млн грн
Заміна на щиті «Батьківщини-Матері» герба СРСР на тризуб коштуватиме держбюджету майже 40 млн грн
Зараз готують проєктну документацію щодо заміни символіки та технічний бік виконання робіт на висоті 92 метри.

Видання «Фокус» поговорило з Олександром Шимановським, директором Українського інституту сталевих конструкцій ім. В. М. Шимановського, і з’ясувало, скільки може коштувати проєкт із заміни на щиті монумента «Батькіщина-Мати» герба СРСР на тризуб.

Як повідомив Шимановський, вартість виготовлення проєктної документації на ремонт крана, що розташований всередині монумента, та заміну національної символіки становить 2,5 млн грн. Власне будівельні та монтажні роботи загалом коштуватимуть приблизно 36 млн грн.

За оцінками експертів декомунізація «Батьківщини-Матері» має завершитись до Дня незалежності 2024 року.

«Фокус» нагадує, що минулого року Міністерство культури та інформполітики у додатку «Дія» провело опитування, щоб з’ясувати, що українці хочуть бачити на щиті столичного монумента «Батьківщина-мати» замість герба СРСР. За даними опитування, 85% тих, хто взяв у ньому участь (а це 780 тис. людей), хочуть замінити символіку СРСР на державний герб України тризуб. 

Днями міністр культури Ткаченко повідомив, що підготовчі роботи із заміни радянського герба на тризуб уже розпочали.

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» писав про те, що Міністерство культури та інформаційної політики пропонує внести зміни до закону України «Про охорону культурної спадщини», які дозволять вилучати з переліку спадщини об'єкти, котрі вважатимуться символом російської імперської та радянської тоталітарної політики й ідеології.

Також ми повідомляли, що Міністерство культури та інформаційної політики та Український інститут національної пам'яті створили дорадчу раду, яка опікуватиметься питаннями дерусифікації, декомунізації та деколонізації.

Фото: скриншот

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY