detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
05.05.2023 09:14
Мовний омбудсман закликає запровадити кримінальну відповідальність за злочин лінгвоциду
Мовний омбудсман закликає запровадити кримінальну відповідальність за злочин лінгвоциду
У питанні лінгвоциду секретаріат омбудсмана покладається на норми європейського права в галузі порушення прав людини. За його словами, цей злочин «найближчий до дискримінації проти громадян України за різною ознакою — мовною, національною, расовою тощо».

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь пропонує запровадити у Кримінальному кодексі України кримінальну відповідальність за злочин лінгвоциду. Для цього секретаріат мовного омбудсмана співпрацює з депутатами.

Про це Кремінь повідомив під час презентації річного звіту про стан дотримання Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної у 2022 році», передає Укрінформ.

За словами Кременя, у Кримінальному кодексі України прописані питання геноциду в різних сферах, але власне поняття «лінгвоцид» наразі не зафіксоване. Щоб притягнути винних у злочині лінгвоциду до міжнародної відповідальності, потрібно спершу запровадити відповідні зміни до чинного українського законодавства, каже омбудсман.

Уповноважений зазначив, що у питанні лінгвоциду секретаріат омбудсмана покладається на норми європейського права в галузі порушення прав людини. За його словами, цей злочин «найближчий до дискримінації проти громадян України за різною ознакою — мовною, національною, расовою тощо».

Він повідомив, що активно працює з Верховною Радою, з профільними комітетами та розраховує на їхню реакцію та їхні рекомендації. Також співпрацює з представницею Європейського суду з прав людини Маргаритою Сокоренко, з Міністерством юстиції та іншими вітчизняними правоохоронними органами.

«Єдине, що ми можемо зробити, — наполягати, збирати факти, а також говорити про такі речі як елементи, що шкодять національній безпеці та обороні», — сказав Кремінь.

Згідно зі звітом «Про забезпечення функціонування української мови як державної у 2022 році», за минулий рік зафіксовано понад 200 випадків витіснення української мови з публічного простору та суспільного вжитку на тимчасово окупованих територіях.

Фото: Максим Поліщук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY