detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
03.05.2023 15:51
Журналіст-розслідувач із Сальвадору Оскар Мартінес став лауреатом премії DW «За свободу слова»
Журналіст-розслідувач із Сальвадору Оскар Мартінес став лауреатом премії DW «За свободу слова»
Вручення премії відбудеться 19 червня 2023 року під час конференції Global Media Forum у Бонні.

Лауреатом цьогорічної премії «За свободу слова» (Freedom of Speech Award) німецької державної медіакомпанії Deutsche Welle став Оскар Мартінес, журналіст-розслідувач, який висвітлює теми корупції та насильства в Сальвадорі. Про це DW повідомила на своєму сайті.  

Оскар Мартінес — головний редактор сальвадорського онлайн-журналу El Faro та один з найвідоміших журналістів-розслідувачів у Латинській Америці.

Після того, як у 2019 році президентом країни став Наїба Букеле, умови праці для журналістів у Сальвадорі значно погіршилися. Букеле неодноразово погрожував журналістам, які критично висвітлюють роботу й політику уряду, і намагається дискредитувати пресу як ворогів народу.

З березня 2022 року в Сальвадорі за рішенням уряду впроваджено надзвичайний стан, що означає зокрема обмеження свободи слова. Але Мартінес продовжує свою журналістську роботу.

«Журналістика повинна й надалі проливати світло на темні кути, які можновладці воліли б приховати від загалу. Я вважаю, що журналістика має далі розповідати про те, що замовчується сильними світу цього. Однак я також гадаю, що за нинішніх умов перед журналістикою стоїть величезний виклик — її власне виживання. Нам потрібно бути на сторожі, чинити опір і протистояти нападам, бо нині журналістика в Центральній Америці украй потрібна», — сказав в інтерв’ю DW Мартінес.

Вручення премії Deutsche Welle «За свободу слова» відбудеться 19 червня 2023 року під час конференції Global Media Forum у Бонні.

Як писав «Детектор медіа», лауреатами премії Deutsche Welle «За свободу слова» у 2022 році стали фотожурналісти Мстислав Чернов та Євген Малолєтка. Обох репортерів відзначили за висвітлення подій повномасштабного вторгнення Росії в Україну, зокрема за їхню роботу в оточеному окупантами Маріуполі.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що Сальвадор першим ввів в експлуатацію майнінгову ферму біля підніжжя вулкана. Сальвадор почав використовувати біткоїни як офіційну валюту з вересня 2021-го. На думку президента країни, це спрощує громадянам за кордоном перекази грошей на батьківщину. Ці кошти становлять приблизно 20% ВВП Сальвадора.

У столиці країни Сан-Сальвадорі тисячі людей виходили на протести проти визнання біткоїна законним платіжним засобом. Вони також протестували проти звільнення у травні 2021 року суддів Верховного суду та наміру Букеле балотуватися на другий президентський термін поспіль.

Фото: скриншот

 

 

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY