detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
01.05.2023 17:30
В Україні покажуть шість документальних фільмів про історії українців у межах проєкту «Міста та їх герої»
В Україні покажуть шість документальних фільмів про історії українців у межах проєкту «Міста та їх герої»
Стрічки розповідають про мешканців Харкова, Миколаєва, Чернігова, Охтирки, Баштанки та Іванкова, які з початку повномасштабного російського вторгнення стали волонтерами та військовими.

В Україні стартує проєкт «Міста та їх герої», у межах якого в різних містах, постраждалих від російського вторгнення, покажуть документальні фільми про мешканців, які стали волонтерами та військовими. Режисерами стрічок є Ольга Гібелінда та Андрій Литвиненко. Про це повідомила пресслужба проєкту.

За сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України» команда проєкту «Міста та їх герої» створила стрічки про героїв у Харкові, Миколаєві, Чернігові, Охтирці, Баштанці та Іванкові. 

Як зазначили автори, кожен фільм «розкриває свою сторінку волонтерства, дієвості та любові до власної країни від українців».

Зокрема, в Миколаєві своєю історією поділився підприємець-пивовар Дмитро Волощенко, який став одним з найвідоміших волонтерів в місті. Журналісти також записали історію харківської акторки Театру ляльок Олени Озерової, котра з самого початку повномасштабного російського вторгнення працює в гуманітарному центрі у приміщенні театру. 

«Про те, як вистояла Баштанка та як 100 баштанців змогли змінити хід бойових подій всієї війни на південному напрямку у свій період часу, ділиться міський голова Баштанки Олександр Береговий. Ще один герой проєкту — Геннадій Попенко, який до 2022 року був шоуменом, ведучим вечірок та весіль, актором, після того, як він пережив із сім’єю окупацію Іванкова, став бійцем тероборони та активним учасником життя громади», — також розповіла пресслужба проєкту.

Фільм про Чернігів супроводжується коментарями приватного охоронця Артема Ракітіна, який став провідником для десятків тисяч людей, що прагнули виїхати з Чернігова під час облоги та активних бойових дій у передмісті. Окрім цього, історія Охтирки ілюструється розповідями Павла Ігнатченка — звукорежисера, активіста вуличних культур, який перетворив свою студію на пошивний цех з виробництва військових аптечок.

«Цим проєктом ми переслідуємо кілька цілей — для внутрішньої інформаційної сфери України та для комунікації українських наративів за кордоном. Для нас, для самих українців, нам важливо показати масштаб змін нашої власної ідентичності, спроможність до солідарних дій в межах цілої політичної нації, надати одне одному підтримку та енергію через усвідомлення того, що такі героїчні приклади життєвих позицій та вчинків не є чимось унікальним для нашого народу, а є нашим "моральним золотим запасом" України та українців, який активізується в критичні часи нашої історії і нагадує нам, що ми передусім вільні та гідні люди», — зазначає ініціатор та ідейник проєкту Денис Блощинський.

Фільми про міста та їхніх героїв покажуть у тих населених пунктах, де проходили зйомки, а також у Києві та Львові. Перші покази відбудуться вже у травні. Окрім цього, в межах проєкту під час показів презентують виставки світлин, зроблених у цих самих містах.  

Фото: пресслужба проєкту «Міста та їх герої»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY