detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
01.05.2023 13:52
«Сумнівне сусідство»: Театр Франка відмовився брати участь у фестивалі в Угорщині, куди також запросили росіян
«Сумнівне сусідство»: Театр Франка відмовився брати участь у фестивалі в Угорщині, куди також запросили росіян
Раніше організатори фестивалю запевняли, що у програмі не запланована участь представників РФ.

Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка відмовився від участі в Х Театральній Олімпіаді в Будапешті (Угорщина), яка має відбутися з 1 квітня по 1 липня. Про це пише LB.ua із посиланням на повідомлення пресслужби театру.

Таке рішення адміністрація театру ухвалила після того, як стало відомо, що у програмі фестивалю братиме участь вистава «REX» у постановці художнього керівника Александрінського театру Валерія Фокіна.

«Також у рамках Олімпіади відбувся показ його кінофільму "Петрополіс" з Антоном Шагіним у головній ролі — російським актором, який активно підтримує війну проти України», — ідеться у повідомленні.

Театр Франка погодився взяти участь у Театральній Олімпіаді з виставами «Кар’єра Артуро Уї» та «Калігула» ще в січні. У листі до організаторів адміністрація театру зазначила, що «заклики до пошуку "діалогу без політики" та відновлення "зруйнованих мостів" з російськими митцями є абсолютно неприйнятними». Організатори фестивалю запевнили, що у програмі не запланована участь представників РФ.

«Наш театр щиро прагнув доєднатися до великої світової театральної події та провів велику роботу з підготовки показу українських вистав у Будапешті, але ми не можемо погодитися з сумнівним "сусідством" у програмі Театральної Олімпіади. Театр Франка розуміє важливість презентації української культури за кордоном та постійно працює над розвитком міжнародної співпраці з колегами з усього світу. Водночас ми дотримуємося непохитної позиції щодо неможливості участі у міжнародних заходах, на які запрошуються представники країни-терориста та особи, які виправдовують агресію Росії», — повідомила адміністрація театру.

Театральна Олімпіада — міжнародний фестиваль, у якому беруть участь театральні творці з усього світу. Цьогоріч там покажуть свої вистави приблизно 200 колективів із понад 30 країн світу. У рамках програми відбудеться 550 вистав на 70 локаціях.

Як повідомляє УП, крім вистави «REX», у програмі цьогорічної Театральної Олімпіади також можна знайти такі постановки, як «Распутін»«Анна Карєніна»«Сибірський чардаш».

Нагадаємо, влітку 2022 року МКІП повідомило про завершення юридичного оформлення перейменування театру Лесі Українки. Нова назва —  Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки. 

Фото: Nick Grapsy / Вікіпедія

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY