detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
26.04.2023 10:54
Представник України на сесії ООН: Путінський режим перетворював інформацію на зброю від самого початку
Представник України на сесії ООН: Путінський режим перетворював інформацію на зброю від самого початку
Сергій Дворник: Почавши зі знищення незалежних ЗМІ та вбивств незалежних журналістів, Кремль створив інформаційну бульбашку з паралельною реальністю для мільйонів росіян.

Перетворення інформації на зброю було цілеспрямованою стратегією путінського режиму від самого початку його існування. Про це на сесії Комітету з інформації Організації Об'єднаних Націй заявив радник Постійного представництва України при ООН Сергій Дворник, передає «Укрінформ».

«Перетворення інформації на зброю та використання її з агресивною метою було цілеспрямованою стратегією путінського режиму від самого початку його існування. Почавши зі знищення незалежних ЗМІ та вбивств незалежних журналістів, Кремль створив інформаційну бульбашку з паралельною реальністю для мільйонів росіян», — сказав дипломат.

За словами Дворника, російське суспільство зрештою піддалося антиукраїнським фейкам, якими його насичували протягом двох десятиліть.

Як приклад він навів поширені в соцмережах відеокадри вбивства українського військовополоненого за слова «Слава Україні!», під якими росіяни писали коментарі на кшталт: «Чудово, але треба більше».

Дворник порівняв методи російської пропаганди з тими, до яких вдавалися нацисти.

«Щоб зробити свій народ готовим убивати й руйнувати, потрібно поєднати дегуманізацію обраної цілі з іншими почуттями, включаючи… вищість власної нації та віру у свого лідера», — сказав він.

Дипломат також зреагував на наративи, які озвучила на сесії Комітету з інформації речниця МЗС Росії Марія Захарова:

«У той час, як Росія запускає своїх військових і найманців, ракети і безпілотники, бойові літаки і реактивні системи залпового вогню в Україну, щоб убивати українців і руйнувати українські міста, вона теж запустила в ООН кілька фейкових установок від російського МЗС — так само, щоб убивати й руйнувати. Убивати правду», — сказав він.

Зокрема, Дворник відкинув закиди від Захарової про вбивство російського пропагандиста Максима Фоміна (Владлена Татарського). Дипломат заявив, що «Україна не вдається і не буде  вдаватися до терору — це прерогатива Росії».

Дипломат повідомив на засіданні, що Інститут масової інформації зафіксував майже 500 злочинів проти ЗМІ та журналістів, скоєних Росією за 13 місяців повномасштабного вторгнення в Україну. 52 працівники ЗМІ були вбиті, у тому числі восьмеро журналістів під час виконання своїх професійних обов'язків. 14 — зникли безвісти, 21 — був викрадений російськими військами, 17 — отримали поранення.

«Водночас російські так звані "журналісти" були серед тих, хто розпалював ненависть до українців. Тепер вони прославляють окупаційну армію і виправдовують її злочини в Україні», — сказав Дворник і нагадав, що Нюрнберзький трибунал переслідував не лише нацистське політичне й військове керівництво, а й дипломатів і пропагандистів. «Рекомендую московським спадкоємцям Третього Рейху пам'ятати про цей історичний факт», — резюмував Сергій Дворник.

Фото: «Укрінформ»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY