detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
22.04.2023 12:38
Закон про «деколонізацію»: Зеленський затвердив заборону географічних назв, повʼязаних з Росією
Закон про «деколонізацію»: Зеленський затвердив заборону географічних назв, повʼязаних з Росією
Органи державної влади та місцевого самоврядування мають вилучити з публічного простору назви, що звеличують, пропагують або символізують державу-агресора.

Президент України Володимир Зеленський підписав закон № 7253 «Про внесення змін до Закону України «Про географічні назви» щодо деколонізації топонімії та впорядкування використання географічних назв у населених пунктах України». Закон забороняє присвоювати українським географічним обʼєктам назви, що звеличують, пропагують або символізують Росію. 

Під деколонізацію підпадає символіка держави-агресора в усіх історичних формах, перелік яких визначено в законі, а також люди, які обіймали керівні посади в органах влади й управління, політичних організаціях, партіях, збройних формуваннях РФ, територіальних утвореннях.

Серед символів російської імперської політики виділяють, зокрема: 

Органи державної влади та місцевого самоврядування мають вилучити з публічного простору символи, які підпадають під дію закону. Винятком є лише об'єкти з Державного реєстру нерухомих памʼяток.

Окрім цього, згідно із законом, географічні об’єкти, які мають русифіковані назви, (наприклад, Южне, Сєвєродонецьк, Южноукраїнськ) мають змінити їх відповідно до українського правопису або ж повернути історичне найменування. 

Нагадаємо, 21 березня Верховна Рада ухвалила Закон України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

Мінкульт повідомив, що протягом минулого року в Україні перейменували 9 859 географічних назв та демонтували 145 пам'ятників, пов'язаних з російською чи радянською культурою та історією. 

Згідно з опитуванням, близько 59% українців підтримують перейменування топонімів, назви яких пов’язані з Росією, Радянським Союзом та Російською імперією. Прихильників перейменування є більшість в усіх регіонах країни, окрім півдня.

Фото: Офіс президента

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY