detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
21.04.2023 14:53
Журналісти Reuters встановили особу окупаційного коменданта Балаклії на Харківщині
Журналісти Reuters встановили особу окупаційного коменданта Балаклії на Харківщині
Після деокупації міста стало відомо, що росіяни облаштували там катівні.

Журналісти Reuters встановили особу окупаційного коменданта міста Балаклія, пише LB.ua із посиланням на публікацію інформагентства.

Повідомляється, що мешканці міста знали його лише за позивним «Граніт». Він входив до складу військової поліції міноборони РФ і був найбільш високопоставленим офіцером у Балаклії. 

Після того, як журналісти ознайомилися із документами окупантів, вони з’ясували, що окупаційним комендантом Балаклії був 46-річний підполковник військової поліції Валерій Буслов.

Цю інформацію журналістам підтвердили місцеві цивільні, які стикалися з цим окупантом. Зокрема, балаклійський підприємець Руслан Волобуєв опізнав Буслова за фото. Цей чоловік заходив до кімнати в той час як Волобуєва били окупанти.

Згідно з даними кількох військовослужбовців і документами, знайденими в командному бункері на околиці Балаклії, група Міноборони, дислокована в Балаклії, була сформована з підрозділів, що базувалися в Калінінградській області Росії. В одному з документів Валерій Сергійович Буслов значився серед російських офіцерів, присутніх у Балаклії.

Журналісти зателефонували Буслову і він їм не заперечував, що є військовим комендантом. Однак стверджував, що не був у Балаклії. 

Агентство заявило, що йому не вдалося знайти доказів того, що Буслов особисто катував людей у Балкалії чи віддавав відповідні накази, але він був «у безпосередній близькості» до влаштованих окупантами тортур. Його «офіс» розташовувався через дорогу від будівлі, де Волобуєва та інших цивільних били. 

На причетність комендатури до воєнних злочинів вказують свідчення ще одного місцевого. Він розповів, що в будівлю з «офісом» Буслова заводили людей у наручниках або з мішками на головах.

СБУ на запит журналістів повідомила, що слідство стосовно воєнної комендатури Балаклії продовжується і правоохоронці мають свідчення, що Буслов підписував для окупантів накази та інструкції проводити незаконні затримання цивільного населення.

За даними слідства, Буслов проводив «фільтраційні» заходи, організовував та здійснював допити мирних, змушував цивільних до примусових робіт із облаштування блокпостів для окупантів, а також керував викраденнями проукраїнських місцевих. 

Балаклія перебувала в окупації пів року — від початку березня до початку вересня. Після звільнення міста стало відомо, що росіяни облаштували в Балаклії катівні. 

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» писав про те, журналісти програми «Схеми. Корупція в деталях» (спільний проєкт «Радіо Свобода» та «UA:Перший») опублікували розслідування, в якому розповіли, хто саме з російських військових намагався завербувати місцеве населення і вишукував жертв для катівень під час окупації Балаклії на Харківщині.

Ідентифікувати російських окупантів журналістам допомогла інформація, знайдена флешці, яка потрапила у розпорядження редакції. Розслідувачі припускають, що, ймовірно, вона належала одному з заступників командира з політичної роботи угруповання військ «Балаклія». Тікаючи після контрнаступу українських сил, росіяни загубили цю флешку в місці своєї дислокації у Балаклії.

Фото: скриншот

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY