detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
21.04.2023 10:21
Третина українців регулярно дивиться українське кіно. Найчастіше — на стримінгах та телебаченні
Третина українців регулярно дивиться українське кіно. Найчастіше — на стримінгах та телебаченні
За рік повномасштабної війни дещо зросло число тих, хто дивиться українське кіно регулярно, так і тих, хто його не дивився взагалі.

Станом на березень 2023 року третина українців регулярно дивиться українське кіно. Найпопулярнішим сервісом для перегляду фільмів є онлайн-стримінги серед молоді та телебачення серед старших глядачів. Про це свідчать результати опитування Gradus Research.

Якщо до лютого 2022 року українські фільми регулярно дивилися 29% опитаних, то станом на березень 2023-го цей показник становить 33%.

Дослідники відзначають, що таке зростання відбулося зокрема через перетікання тих, хто дивився українські фільми іноді (до повномасштабного вторгнення таких було 59%, а зараз — 50%), до тих, хто дивиться їх регулярно.

Лише 14% опитаних декларують, що не дивляться українське кіно взагалі. При цьому торік таких було лише 9%.

Найчастіше дивлять українське кіно на стримінгах, таких як Megogo, Sweet TV, Netflix. Онлайн-кінотеатрам надають перевагу 61% опитаних українців, переважно це аудиторія віком від 18 до 34 років.

Другим за популярністю вибором для перегляду українських фільмів є телебачення — 56%. Здебільшого це глядачі віком від 55 до 60 років.

До кінотеатрів ходять 14% опитаних. Дослідники пояснюють такий низький показник складною безпековою ситуацією в країні та меншою доступністю офлайн-кінотеатрів порівняно зі стримінгами.

Найбільшою популярністю кінотеатри користуються у молоді — частка українців віком 18–24 роки, що відвідує кінотеатри, майже втричі більша за загальну вибірку (41% до 14%).

Найпопулярнішим українським фільмом за останній рік стала «Мавка. Лісова пісня» — її переглянуло 32% опитаних. Слідом йдуть фільми «Снайпер. Білий ворон» (17%), «Зірки за обміном» (13%), «Справжній Санта» (11%) та інші.

Нагадаємо, нещодавно український анімаційний фільм «Мавка. Лісова пісня» став найкасовішим українським фільмом за часи незалежності. Протягом березня на сеанси цього фільму продано 779 798 квитків, а його касові збори склали 98 634 367 грн. 

Крім того, український мультфільм «Мавка» став лідером за переглядами у перший день показів у Франції. 

Цього тижня лідером українського прокату за перший вікенд став фільм режисера Антоніо Лукіча «Люксембург, Люксембург».

Фото: credo

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY