detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
20.04.2023 16:25
У Луцьку експосадовця ув’язнили на п’ять років за привласнення коштів та напад на журналістку
У Луцьку експосадовця ув’язнили на п’ять років за привласнення коштів та напад на журналістку
В січні 2021-го проєктний менеджер Підгайцівської сільради накинувся на журнаілстку та намагався вибити камеру з її рук.

Луцький міськрайонний суд визнав експосадовця Підгайцівської сільської ради Георгія Штефанесу винним у привласненні бюджетних коштів та нападі на журналістку Людмилу Яворську і призначив йому позбавлення волі терміном на п'ять з половиною років. Також суд зобов’язали підсудного повернути сільраді понад пів мільйона гривень збитків, повідомляє Волинська Служба Новин, передає ІМІ.

Георгія Штефанесу судили одразу за двома епізодами. Йдеться про привласнення, розтрату майна і заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем у великих розмірах та організувавши злочинну групу (ч. 3 і 4 ст. 191, ч. 3 ст. 27 ККУ), а також перешкоджання законній професійній діяльності журналістів (ч. 1 ст. 171 ККУ). Судовий розгляд тривав півтора року.

4 січня 2021 року в селі Підгайці на Волині проєктний менеджер Підгайцівської сільради Георгій Штефанеса накинувся на журналістку Людмилу Яворську, яка хотіла отримати коментарі у депутатів щодо ситуації з ремонтом на одній з вулиць, а також зареєструвати запит на доступ до інформації. Людмила Яворська зняла відео, де можна побачити, як нападник закривав перед нею двері та намагався вибити з її рук камеру. 

«Чоловік відразу накинувся на мене, почав вибивати з рук камеру, кричати образи й проганяти. Потім схопив за плече і боляче шарпнув кілька разів. У цей момент я вже встигла ввімкнути камеру і зафіксувати його напад», — розповіла тоді Яворська сайту «Перший». 

 

Заслухавши всіх свідків та дослідивши докази, суд вирішив, що провина Штефанеси за скоєння вказаних злочинів підтверджується повністю. Також суд не побачив обставин, які могли б пом'якшити вирок, адже обвинувачений не робив спроб відшкодувати збитки, не виявляв каяття тощо. Георгій Штефанеса своєї провини не визнав і відмовився давати свідчення.

Журналістка Людмила Яворська подякувала за підтримку. За її словами, вона розуміє, що буде апеляція, але «готова до нової боротьби, бо як ніколи вірить в справедливість».

«Покарання завжди має бути таким, щоб злочинець зробив висновки і був здатен виправитись. А йому подібні — боялися робити нові злочини, відчуваючи безкарність. У випадку із Штефанесою жодне більш м'яке покарання не заставило б його навіть задуматись. За два роки розгляду справи він не те, що ні разу не вибачився, він відкрито демонстрував, що своєї вини не визнає. При цьому відмовився давати будь-які покази і пояснити свою поведінку», — сказала Яворська в коментарі ІМІ.

Нагадаємо, 30 березня в Чернігові знімальній групі місцевого телеканалу «Дитинець» розбили камеру під час зйомки в кафе в центрі міста. За словами журналістки Наталії Мєдвєдєвої, це зробив чернігівський бізнесмен й екскандидат у депутати міськради від партії «Слуга народу» Сергій Берестовий.

Фото: Георгій Штефанеса / Волинська служба новин

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY