detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
13.04.2023 16:54
Вікторія Беннер, «Радіо Свобода»: «Votvot — VOD-платформа для голосів, які переслідуються режимом Путіна. Вона буде запущена наприкінці квітня 2023 року»
Вікторія Беннер, «Радіо Свобода»: «Votvot — VOD-платформа для голосів, які переслідуються режимом Путіна. Вона буде запущена наприкінці квітня 2023 року»
У відповідь на запит «Детектора медіа» комунікаційна директорка «Радіо Свободи» роз’яснила, який медіапроєкт RFE/RL готується запустити.

«Радіо Свобода» реалізує «комплексну стратегію з протидії кремлівській дезінформації та цензурі». Новий медіапроєкт Votvot — «остання з низки нових ініціатив, розроблених RFE/RL в рамках нашого тривалого курсу на поширення достовірної інформації та підтримку незалежних голосів перед обличчям безпрецедентного наступу Кремля на правду». Про це йдеться у відповіді на запит «Детектора медіа», який ми адресували комунікаційній директорці «Радіо Свободи» Вікторії Беннер.

Нагадаємо, 6 квітня «Детектор медіа» з посиланням на сайт «Агенство» та власні джерела писав про те, що «Радіо Свобода» створює в Ризі новий масштабний проєкт, про який повідомляв і регіональний директор RFE/RL і «Настоящего времени» Кирило Сухоцький у власному фейсбук-дописі. Зокрема, про те, що буде вироблятися й неновинний та розважальний контент.  

У січні 2023 року під час урочистого відкриття офісу «Радіо Свобода» у Ризі виставляли банер із назвою платформи Votvot, однак жодних інших деталей щодо неї тоді не повідомляли. 

Ми відправили Вікторії Беннер офіційний запит із проханням відповісти на наступні запитання:

  1. За деякими даними, нове розважальне ТБ, яке запускає «Радіо Свобода», — це платформа Votvot. Так це чи ні? Хто є автором ідеї так назвати новий проєкт? 

  2. Яка ідея лежить в основі створення саме платформи? Якою буде «архітектура» платформи? 

  3. 13 січня 2023-го Кирило Сухоцький написав на своїй фейсбук-сторінці, що на кінець 2023 року у новому офісі «Радіо Свобода» у Ризі «буде працювати близько 150 осіб», причому серед них буде багато російських журналістів. Чи могли би ви назвати імена та прізвища тих російських журналістів, щодо яких вже ухвалено рішення і вони точно працюватимуть в офісі у Ризі? 

  4. Чи планується залучати до співпраці в межах нового проєкту російських зірок (зокрема йдеться про Максима Галкіна)? 

  5. Є інформація, що з «Радіо Свобода» вже співпрацює російський сценарист та письменник Михайло Ідов. Яку роботу він виконує?

  6. Яким є план роботи нового розважального ТБ від «Радіо Свобода» на 2023 рік?

  7. Як буде організовано доступ до контенту, який вироблятиме колектив у Ризі?

  8. Чи пов’язані між собою минулорічне звільнення головного редактора «Настоящего времени» Кенана Алієва і запуск нового розважального телепроєкту? Якщо так, то як?

  9. Як би ви пояснили громадянам США, чому невдовзі вони мають платити ще й за створення розважального телеконтенту для росіян?    

Сьогодні ми отримали від комунікаційної директорки «Радіо Свободи» Вікторії Беннер відповідь, яку наводим у перекладі з англійської: 

«Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) не виробляє розважального контенту для російської аудиторії. Votvot — VOD-платформа для голосів, які переслідуються і замовчуються режимом Путіна. Вона буде запущена наприкінці квітня 2023 року. У рамках комплексної стратегії RFE/RL з протидії кремлівській дезінформації та цензурі, Votvot міститиме культурний контент, недоступний всередині Росії, від творців контенту, які перебувають під забороною через свою критику Кремля та повномасштабного вторгнення в Україну.

Votvot — остання з низки нових ініціатив, розроблених RFE/RL в рамках нашого тривалого курсу на поширення достовірної інформації та підтримку незалежних голосів перед обличчям безпрецедентного наступу Кремля на правду. Відповідно до цієї стратегії, RFE/RL нещодавно відкрила нові офіси у Вільнюсі та Ризі, щоб виробляти та поширювати різноманітний контент для аудиторій, що зростають, на наших ринках мовлення. 

Президент і головний виконавчий директор RFE/RL Джеймі Флай нещодавно здійснив свій третій візит до України з моменту повномасштабного вторгнення і зустрівся з багатьма українськими урядовцями, які висловили значний інтерес до Votvot і нових ініціатив RFE/RL, спрямованих на охоплення української аудиторії. 

Нещодавно RFE/RL запустили «Свобода.Ранок», годинне ранкове шоу, що виходить по буднях на YouTube з нового бюро у Львові. Програма підсумовує останні новини з лінії фронту за ніч, водночас вселяючи надію в українських глядачів, коли вони починають свій день. 

RFE/RL також запустила новий репортерський проект «Ти як?», щоб висвітлювати історії приблизно тринадцяти мільйонів вимушених мігрантів, змушених покинути свої домівки через російську агресію. Наші успішні стратегії з надання достовірних, нецензурованих новин як українській, так і російській аудиторії продовжують отримувати двопартійну підтримку з боку Конгресу США».

Нагадаємо, організація Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL), у складі якої — «Радіо Свобода» і телеканал «Настоящее время», фінансує уряд США. 

На початку квітня 2023-го «Детектору медіа» стало відомо, що «Настоящее время» призначило креативною директоркою російську пропагандистку Ксенію Соколянську.

Також ми писали, що в колективі «Настоящего времени» стався конфлікт через можливе призначення керівником інтернет-команди пропагандиста Іллі Клішина.

Фото: Kiryl Sukhotski / Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY