detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
11.04.2023 13:02
Деколонізація: за рік в Україні перейменували майже 10 тисяч топонімів та знесли 145 пам'ятників
Деколонізація: за рік в Україні перейменували майже 10 тисяч топонімів та знесли 145 пам'ятників
У Мінкульті кажуть, що процес перейменування та демонтажу триває і на розгляді у місцевих громадах перебувають ще десятки топонімів та пам’ятників.

Протягом 2022 року в Україні перейменували 9 859 географічних назв та демонтували 145 пам'ятників, пов'язаних з російською чи радянською культурою та історією. Про це йдеться в повідомленні Міністерства культури та інформаційної політики.

Серед демонтованих пам’ятників 28 присвячені російському письменникові Олександру Пушкіну, 9 — радянському письменникові Максиму Горькому, по 4 — російському полководцю Олександру Суворову та радянському письменникові Миколі Островському, 1 — російській імператриці Катерині II та ще понад 20 пам’ятників та пам’ятних знаків на честь «радянських визволителів».

У Мінкульті наголосили, що процес перейменування та демонтажу триває. Станом на кінець грудня 2022 року на розгляді у місцевих громадах перебували десятки топонімів та пам’ятників і пам’ятних знаків, які планувалися до перейменування/демонтажу.

Нагадаємо, 21 березня Верховна Рада ухвалила Закон України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

Відзначимо, близько 59% українців підтримують перейменування топонімів, назви яких пов’язані з Росією, Радянським Союзом та Російською імперією. Прихильників перейменування є більшість в усіх регіонах країни, окрім півдня.

Фото: Олександр Гончаренко/Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY