detector.media
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
09.04.2023 12:25
Про що говорили в етері спільного телемарафону 8 квітня 2023 року
Про що говорили в етері спільного телемарафону 8 квітня 2023 року
Повернення декларацій для нардепів та фейки росіян.

«Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері спільного марафону «Єдині новини #UAРазом», а також окремо аналізує якість мовлення. 

Телеканали: «Ми — Україна», Суспільне, «1+1», «Рада».

Блоків «Інтера» та ICTV/СТБ цієї доби в національному етері не було.

Фейки російської пропаганди у гостьовій студії «Ми — Україна» наживо обговорювали з виконавчим директором StopFake Русланом Дейниченком. Він розповідав, що російські пропагандисти втомились вигадувати нові фейки, тому почала використовувати старі наративи. Зокрема, знову повернулись до історій про біолабораторії. Також, Дейниченко сказав, що у своїх вигадках російська пропаганда посилається на невідомі першоджерела, а медіа тиражують такі повідомлення саме через те, що першоджерела не перевіряють.

Шеф-редактор видання The Insider Тимур Олевський коментував ймовірний збройний протест у середині Росії, про можливість якого заявили в Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України. На думку Олевського, Росію очікує хіба що протест жінок, які втратили своїх близьких на війні проти України.

Про роковини обстрілу залізничного вокзалу у Краматорську у блоці Суспільного говорили з кореспондентом «Радіо Свобода» Сергієм Горбатенком.

Пропозицію президента Бразилії поступитись Кримом на користь Росії коментував виконавчий директор громадської організації «Міжнародна асоціація малих громад» Олексій Буряченко. Також з ним обговорили повідомлення, що США, Німеччина та Угорщина проти «дорожньої карти» вступу України в НАТО. Буряченко сказав, що в Євросоюзі та НАТО під тиском України відбуваються зміни та еволюція.

Повернення обов’язкового декларування статків для нардепів обговорили з народними депутатами Роксоланою Підласою («Слуга народу») та Олегом Синюткою («Європейська Солідарність»). Під час включення Підласа сказала, що попереднього дня подала декларацію за 2022 рік, оскільки готувалась до етеру.

У блоці «1+1» показали сюжет за участі народної депутатки Оксани Дмитрієвої («Слуга народу») про консервацію репродуктивних клітин військових. Далі її запросили до гостьової студії для обговорення цієї ж теми.

Керівник Центру протидії дезінформації при РНБО України Андрій Шаповалов у блоці телеканалу «Рада» коментував російські фейки й наративи, а також розповів про боротьбу з ворожою пропагандою. Про мову ворожнечі говорили з головою Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Ольгою Герасим’юк.

До студії «Ради» наживо долучився міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко, з яким говорив ведучий Назар Довгий. Гість коментував питання культурної спадщини, виселення УПЦ МП з Києво-Печерської Лаври та культурну й інформаційну політику. Зокрема, щодо марафону «Єдині новини #UAРазом»  Ткаченко сказав, що хоч інтерес до нього падає, проте частка людей, які знають про марафон складає 95%; тих, хто довіряє — 75%; а тих, хто дивиться нерегулярно— 45%. Крім того, на думку міністра, коли люди бачать якісь новини у Telegram, вони перевіряють їхню достовірність вмикаючи марафон.

Також Ткаченко заявив, що держава розуміє, що зараз телебачення втрачає рекламні доходи. Тому держава інвестуватиме в аудіовізуальний контент й закликатиме до цього партнерів.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY