detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
09.04.2023 11:05
У Краматорську відбулася прем'єра документального фільму до річниці трагедії на залізничному вокзалі
У Краматорську відбулася прем'єра документального фільму до річниці трагедії на залізничному вокзалі
Стрічка «Станція Краматорськ» журналісток Анни Цигими та Наталі Гуменюк розповідає про ракетну атаку 8 квітня минулого року, внаслідок якої загинула 61 людина, а ще понад 120 осіб зазнали поранень.

У Краматорську до річниці трагедії презентували документальну стрічку «Станція Краматорськ» журналісток Анни Цигими та Наталі Гуменюк про ракетну атаку 8 квітня 2022 року. Про це повідомила пресслужба Public Insterest Journalism Lab. 

Прем'єру фільму від проєкту The Reckoning project: Ukraine Testifies («Свідчить Україна») відвідали очевидці трагедії, волонтери, які допомагали з евакуацією у той день, залізничники, рятувальники, медики та керівництво міста й області.

«Станція Краматорськ» розповідає історії людей, які постраждали від російської атаки проти цивільних. Зокрема, сестри Ольга та Марина Лялько, та дві доньки Марини — 12-літня Катя і 9-річна Юля, хотіли евакуюватися потягом з Краматорська до родичів у Вінницьку область. У момент вибуху Марина із донькою Катею вийшли на перон взяти чай у наметі. Унаслідок атаки Марина загинула, а Катя зазнала тяжких поранень.

Також стрічка містить історію подружжя волонтерів Роман і Олена Семенцови, які того дня із 7 ранку допомагали на вокзалі з евакуацією цивільних. Через атаку Олена втратила чоловіка.

«Нам було особливо важливо в цей день бути у Краматорську і зібратися з людьми, які пережили цю трагедію. Це і данина пам’яті загиблим, але й усім, хто того дня був на станції. Ми хотіли вшанувати неймовірну силу вцілілих і тих, хто боровся за їхні життя. Працюючи над фільмом, ми хочемо і зберегти памʼять про одну з найкривавіших подій цієї війни, але також задокументувати злочин, зберегти свідчення очевидців, щоби зрештою винуватці були притягнуті до відповідальності», — розповіла співавторка фільму та проєкту The Reckoning Project Наталя Гуменюк.

За інформацією слідчих, залізничний вокзал у Краматорську цілеспрямовано вразила керована російська ракета типу «Точка-У» з касетними боєприпасами о 10:28 8 квітня 2022 року. Унаслідок атаки загинула 61 людина, ще понад 120 осіб зазнали поранень. На території вокзалу того ранку близько 3000 цивільних очікували на евакуаційні потяги.

Фільм «Станція Краматорськ» в рамках проєкту The Reckoning project: Ukraine Testifies («Свідчить Україна») доступний з українськими та англійськими субтитрами на платформах «Громадського» за посиланням.

Детальніше прочитати про історію героїв фільму можна тут

The Reckoning Project: Ukraine Testifies («Свідчить Україна») — міжнародний проєкт багатонаціональної групи журналістів, дослідників, аналітиків і юристів, що збирають докази воєнних злочинів в Україні. 

Фото: пресслужба Public Insterest Journalism Lab 
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY