detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
07.04.2023 13:15
Цензура, акредитації та відмова в інформації: журналісти назвали основні порушення свободи слова під час війни
Цензура, акредитації та відмова в інформації: журналісти назвали основні порушення свободи слова під час війни
Серед найбільших загроз свободі слова опитані журналісти назвали фізичні погрози, загрозу життю в зоні бойових дій, зменшення фінансування ЗМІ, цензуру з боку влади.

Основними порушеннями свободи слова в Україні під час повномасштабної війни опитані журналісти назвали відмову посадових осіб надавати медіа чи громадськості суспільно важливу інформацію, цензурування готових матеріалів або заборона їх оприлюднювати, а також відмову журналістам в акредитації.

Про це свідчать результати опитування «Свобода слова та виклики для роботи журналістів в умовах війни в Україні», представлені 6 квітня під час форуму «Свобода вираження поглядів в Україні у часи війни», передає ZMINA.

Серед найпоширеніших порушень, з якими особисто зіткнулися респонденти під час повномасштабного вторгнення Росії:

Водночас 30% опитаних стверджували, що особисто з жодними порушеннями свободи слова не стикалися.

Серед найбільших загроз свободі слова опитувані назвали, зокрема, фізичні погрози або загрозу життю в зоні бойових дій — 67%, зменшення фінансування ЗМІ — 55%, цензуру з боку органів влади — 47% (обрати можна було три найважливіші варіанти).

Порівняно з результатами попереднього опитування, проведеного з 30 травня до 12 червня 2019 року стан свободи слова за цей період погіршився в середньому на 6,4%.

Опитування провів Фонд «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» з 18 до 27 січня 2023 року на замовлення Центру прав людини ZMINA за підтримки Freedom House в Україні. В дослідженні взяли участь 132 журналісти та журналістки.

Нагадамо, станом на лютий 2023 року 43,4% опитаних ІМІ журналістів вважали, що стан свободи слова в Україні у 2022 році погіршився. Головною проблемою для свободи слова журналісти назвали сталу російську агресію та проблеми з доступом до інформації. Головним викликом для себе — фінансові труднощі.

 Фото: IFJ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY