detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
05.04.2023 19:45
Анна Кирій: «Урядовий кур'єр» опублікував, а потім без пояснень видалив статтю про Містобудівний кодекс
Анна Кирій: «Урядовий кур'єр» опублікував, а потім без пояснень видалив статтю про Містобудівний кодекс
У відповідь на запитання архітекторки, чиї коментарі були використані в матеріалі, про причини видалення журналіст вибачився і зазначив, що «нічого більше сказати не може та від нього нічого не залежить».

4 квітня щоденна газета Кабміну «Урядовий кур'єр» опублікувала статтю про Містобудівний кодекс, однак вже під вечір матеріал без пояснень видалили з ресурсу. Про це на власній фейбук-сторінці повідомила архітекторка, заступниця голови Архітектурної палати України Анна Кирій, чиї коментарі були використані в статті. Як доказ вона також розмістила скриншот видаленої сторінки на сайті газети.

«Учора вдень на "Урядовому кур'єрі" вийшла стаття про Містобудівний кодекс з моїми коментарями, а до вечора вона зникла. На моє питання, чому так сталося, журналіст відповів, що статтю зняли, вибачився, зазначив, що нічого більше сказати не може і від нього нічого не залежить», — написала Кирій. 

Вона також процитувала власні оригінальні коментарі для статті. За словами Кирій, у матеріалі йшлося, зокрема, про робочу групу щодо напрацювання Містобудівного кодексу, імплементацію реформи децентралізації у містобудівну сферу, відображення в ньому процесів повоєнної відбудови в Україні тощо. 

Останнє питання стосувалося того, чи розуміє держава, а зокрема парламент, Офіс президента України та Кабмін України, важливість Містобудівного кодексу. На це архітекторка відповіла: «Не впевнена, що розуміють. Я бачу багато скепсису, в тому числі від голови профільного Комітету Олени Шуляк. Але, думаю, що у багатьох представників Парламенту, ОП та Кабміну розуміння важливості Містобудівного кодексу підвищилось після критики і неприйняття суспільством Містобудівної реформи 5655. Саме тому громадянському суспільству та професійним інституціям треба продовжувати адвокацію Містобудівного кодексу і брати активну участь в його створенні».

Щоправда в тексті опублікованого матеріалу, який зберігся в кеші, згадок Кирій про закон 5655 та скепсис Голови профільного комітету не було.

«Але навіть такі мої спокійні відповіді спонукали когось зняти цю статтю з Урядового кур’єру», — додала вона.

«Детектор медіа» звернувся по коментар до Анни Кирій, а також до редакції «Урядового кур'єра» та очікує на відповідь. 

Газета «Урядовий кур'єр» — щоденне видання центральних органів виконавчої влади України. Засновником газети є Кабмін. «Урядовий кур'єр» виходить з жовтня 1990 року.

Фото: Анна Кирій/фейсбук
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY