detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
05.04.2023 17:30
Колишньому керівнику ДП «Антонов» оголосили підозру в недбалості через знищення літака Ан-225 «Мрія»
Колишньому керівнику ДП «Антонов» оголосили підозру в недбалості через знищення літака Ан-225 «Мрія»
За даними слідства, напередодні російського повномасштабного вторгнення літак був технічно справним, на аеродромі зберігалася достатня кількість пального для рейсу, а екіпаж був готовим до вильоту.

Колишній генеральний директор ДП «Антонов» отримав підозру через знищення літака АН-225 «Мрія». Про це повідомила пресслужба Національної поліції. Також про підозру заявив Офіс генпрокурора.

Правоохоронці оцінили завдані державі збитки у понад 8,4 млрд гривень.

«Встановлено, що експосадовець, незважаючи на застереження державних органів та достеменно знаючи про припинення страхового покриття на це повітряне судно, не забезпечив передислокацію літака в безпечне місце. У результаті під час повітряної атаки російських військ на аеропорт у селищі Гостомель "Мрія" згоріла», — йдеться в повідомленні Нацполіції.



Окрім цього, слідство з'ясувало, що літак АН-225 «Мрія» напередодні повномасштабного вторгнення Росії в Україну був технічно справний, на аеродромі зберігалася достатня кількість пального для виконання рейсу, а члени екіпажу були готові до вильоту. Тобто, на думку поліції, тоді була можливість евакуювати повітряне судно до аеропорту в місті Лейпциг (Німеччина).

Однак екскерівник ДП «Антонов» не віддав відповідного наказу та проігнорував доповіді та пропозиції підлеглих.

Наразі йому повідомили про підозру за ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України (службова недбалість). 

Слідчі також перевіряють інформацію щодо можливості евакуації ще шести літаків, зокрема Ан-124 «Руслан», які тоді знаходилися на території аеропорту.

Нагадаємо, 27 лютого минулого року стало відомо, що в Гостомелі під час російської повітряної атаки був знищений один з найбільших у світі літаків Ан-225 «Мрія». 

Тоді причину, чому літак не вилетів з України, пояснили тим, що на момент вторгнення він знаходився на ремонті в аеропорту Гостомель.

За словами міського голови Бучі Анатолія Федорука, знищення літака сталося ще 24 лютого.

Фото: Kateryna Mykhailova/Getty Images

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY