detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
31.03.2023 19:02
Режисерка Аліса Коваленко під час East Silver Market та East Doc Platform отримала дві нагороди за фільм «Ми не згаснемо»
Режисерка Аліса Коваленко під час East Silver Market та East Doc Platform отримала дві нагороди за фільм «Ми не згаснемо»
Документалістці вручили нагороди у Празі.

Документальний фільм «Ми не згаснемо» Аліси Коваленко отримав нагороду Silver Eye Award на East Silver Market. Крім цього, журі міжнародного конкурсу One World Festival відзначило українську кінематографістку нагородою за найкращу режисуру. Про це повідомляє Держкіно із посиланням на фейсбук-сторінку режисерки.

Silver Eye Award — нагорода за найкращий повнометражний документальний фільм Центральної та Східної Європи на East Silver Market та East Doc Platform.

«Ми хотіли б присудити нагороду “Срібне око” фільму, який захоплює тривожний час, у якому ми живемо. З ніжним і спокійним спостереженням режисер слідує за головними героями, групою українських підлітків, змушуючи нас стати учасниками їхньої подорожі, тим часом створюючи шедевр кінематографії», — прокоментували своє рішення члени міжнародного журі.

East Doc Platform (EDP) — це найбільша платформа спільного виробництва, фінансування та розповсюдження документальних фільмів у Центральній та Східній Європі, яка щороку об’єднує східноєвропейських кінематографістів, продюсерів, дистриб’юторів і програмних директорів фестивалів з усього світу.

East Silver — це кіноринок для завершених фільмів, а також проєктів, що перебувають у розробці.

Вибрані проєкти також можуть претендувати на нагороду East Doc Platform Award. Журі East Doc Platform нагороджує найкращий проєкт у розробці та виробництві нагородою East Doc Platform Award та фінансовою премією на подальший розвиток документального фільму.

Платформа East Doc реалізується за фінансової підтримки міста Прага.

East Doc Platform 2023 проходив у Французькому інституті у Празі з 24 до 30 березня. Організаторами події виступили Інститут документального кіно спільно з One World Film Festival.

Стрічка «Ми не згаснемо» — спільне виробництво України, Франції, Польщі та США. Фільм створено за підтримки Державного агентства України з питань кіно, Польського кіноінституту та IDFA Bertha Fund — Classic Post-production. Світова прем’єра картини відбулась у лютому у рамках цьогорічного Берлінського міжнародного кінофестивалю. Стрічка також брала участь у Artdocfest Riga-2023.

В основі фільму — історія дорослішання підлітків на сході України на тлі війни та надзвичайної подорожі до вершин Гімалайських гір. Творці фільму називають його «ніжним та емоційним мультипортретом молодого покоління із прифронтових містечок сходу України». Герої фільму — підлітки. Вони протестують проти сірої буденності і прагнуть йти за покликом своїх мрій, прагнуть свободи, змін та відкриття нових горизонтів.

Зйомки стрічки стартували у 2019 році, а завершилися минулого року вже після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Дія фільму відбувається на Луганщині, в Золотому та Станиці Луганській, які ще з 2014 року перебували на лінії фронту. У перші ж дні вторгнення росіяни захопили Станицю Луганську. Запеклі бої в Золотому точилися до літа 2022-го, містечко було повністю окуповане в червні. Відомо, що багато героїв(-нь) фільму, як і їхні сім’ї, не змогли виїхати з окупованих територій.

«Ми не згаснемо» — це третій повнометражний документальний фільм Аліси Коваленко. У 2015 році у співпраці з Любов'ю Дураковою кінорежисерка випустила фільм про Донбас «Аліса в країні війни». Для цього вона тривалий час вела зйомки війни. Прем'єра стрічки відбулася на міжнародному кінофестивалі IDFA в Амстердамі у 2015 році. Фільм був представлений на численних міжнародних фестивалях та здобув три нагороди як найкращий документальний фільм в Парижі, Агадірі та Мехіко. 

Її попередня робота «Домашні ігри» (2018) також була відзначена багатьма призами на міжнародних фестивалях і стала першим українським фільмом у стилістиці креативної документалістики, що з’явилася на платформі Netflix. Крім цього, Аліса є програмеркою документального конкурсу Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість». Після початку повномасштабного вторгнення Аліса Коваленко перервала роботу над стрічкою «Ми не згаснемо», долучилася до лав Української Добровольчої Армії та боронила Київщину й Харківщину. 

У квітні 2022 року «Детектор медіа» повідомляв, що кінорежисерка Аліса Коваленко захищає Україну на Донбасі у складі штурмової роти.

Фото: Аліса Коваленко / Facebook

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY