detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
31.03.2023 17:17
Мінкульт вдруге звернувся до поліції через недопуск комісїі в Києво-Печерську лавру
Мінкульт вдруге звернувся до поліції через недопуск комісїі в Києво-Печерську лавру
Служителі УПЦ МП вже другий день поспіль не пускають міністерську комісію з приймання-передачі державного майна на територію Лаври.

Міністерство культури вдруге звернулося до поліції через те, що Українська православна церква Московського патріархату не пускає комісію працювати на територію Києво-Печерської лаври.

«При повторній спробі оглянути одне з приміщень комісія не змогла потрапити до будівлі, бо вона була закрита. Ключі, які передали представники монастиря не підійшли до серцевини замка приміщення»,  — повідомив Мінкульт у своєму телеграм-каналі.

Через це комісія знову звернулася до поліції через незаконне перешкоджання доступу до державного майна.

У п'ятницю, 31 березня, священнослужителі та парафіяни УПЦ МП вдруге не пустили до Києво-Печерської лаври комісію Міністерства культури та інформаційної політики з приймання-передачі державного майна. 

30 березня комісія Мінкульту також не змогла потрапити в приміщення Києво-Печерської лаври через протидію представників УПЦ МП.

10 березня 2023 року Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» повідомив монастирю УПЦ МП, що з 29 березня 2023 року розриває договір (від 19 липня 2013 року) про безоплатне користування культовими будівлями та іншим майном на територі заповідника, що є власністю держави. У попередженні йшлося про вимогу до монахів звільнити будівлі на вулиці Лаврській, 11 і Лаврській, 15 у Києві.

Міністр культури Олександр Ткаченко заявив, що ченці й служителі УПЦ МП повинні наприкінці березня покинути усі приміщення Києво-Печерської лаври.

Однак УПЦ МП відмовилася виселятися з Києво-Печерської лаври, заявивши, що юридичних підстав на виселення нібито немає. 

30 березня представники УПЦ МП провели у Лаврі богослужіння, яке транслювалося у прямому етері у соцмережах. Митрополит УПЦ МП Павло поводив себе агресивно, погрожував побити палицею журналістів та штовхнув кореспондентку Еспресо.

Водночас, священник УПЦ МП на території Лаври штовхнув журналістку Суспільного, коли вона намагалася поставити запитання митрополиту Павлу, та зірвав кріплення на камері оператора.  

Поліція Києва розпочала кримінальне провадження за фактом перешкоджання журналістській діяльності на території Києво-Печерської лаври. Санкція статті передбачає штраф до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років. Досудове розслідування триває.

Міністерство культури та інформаційної політики звернулось до поліції через перешкоджання роботі комісії з приймання та передачі державного майна Національного заповідника.

30 березня господарський суд Києва відмовив у забезпеченні позову УПЦ МП до заповідника «Києво-Печерська лавра» щодо недійсності одностороннього розірвання договору про оренду Лаври.

30 березня Кабінет міністрів скасував розпорядження про передачу майна Києво-Печерської лаври в безоплатне користування Українській православній церкві Московського патріархату і повернув Лавру в управління державі.

Фото: «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY