detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
31.03.2023 15:19
The Wall Street Journal вимагає видворити зі США російського посла й журналістів у відповідь на арешт Гершковича
The Wall Street Journal вимагає видворити зі США російського посла й журналістів у відповідь на арешт Гершковича
Редакція вважає, що Кремль взяв журналіста в заручники для мабйтунього обміну. «Бандитські лідери продовжують здійснювати бандитські вчинки, якщо думають, що їм за це нічого не буде», — каже WSJ.

Видання The Wall Street Journal закликало адміністрацію президента США Джо Байдена видворити зі США російського посла і журналістів у відповідь на арешт у Росії журналіста редакції Евана Гершковича.

Про це йдеться у спеціальній колонці The Wall Street Journal, присвяченій арешту свого співробітника.

Редакція заявила, що після затримання президент Росії Володимир Путін несе особисту відповідальність за здоров'я і безпеку Гершковича, а адміністрація президента США Джо Байдена зобов'язана домагатися його звільнення, зокрема шляхом політичної та дипломатичної ескалації.

«Бандитські лідери продовжують здійснювати бандитські вчинки, якщо вони думають, що їм за це нічого не буде. Адміністрації Байдена доведеться розглянути можливість дипломатичної та політичної ескалації. 

Висилка посла Росії у США, а також усіх російських журналістів, які працюють тут — це мінімум, на який можна розраховувати. Найперший обов'язок уряду США — захищати своїх громадян, а надто багато урядів сьогодні вважають, що можуть безкарно арештовувати та саджати до в'язниці американців», — йдеться у заяві редакції.

Редакція вважає, що російська влада взяла Гершковича у заручники задля можливого майбутнього обміну із США.

«Арешт Росією репортера Wall Street Journal Евана Гершковіча посилює звичку Кремля брати американців у заручники, і це ще один доказ того, що Росія йде зі спільноти цивілізованих країн», — стверджують у WSJ.

Редакція припускає, що арешт Гершковича може бути відповіддю Росії на звинувачення, висунуті у США проти громадянина РФ Сергія Черкасова в шахрайських діях і в тому, що він є агентом іноземної держави, оскільки «Путін часто бере заручників із метою їх подальшого обміну на росіян».

У цьому контексті WSJ нагадує про низку нещодавніх обмінів між США і РФ, зокрема обмін баскетболістки Бріттні Ґрайнер, засудженої в Росії за звинуваченням у контрабанді наркотиків, на засудженого у США за торгівлю зброєю Віктора Бута.

WSJ підкреслює, що арешт Гершковича за звинуваченням у шпигунстві — це перше звинувачення проти американського журналіста в Росії з моменту затримання Ніколаса Данілоффа 1986 року, на останніх етапах «холодної війни». Данілова тоді відпустили, а США дозволили співробітникові місії СРСР при ООН покинути країну після арешту. 

The Wall Street Journal зазначає, що Гершковича схопили в середу в місті Єкатеринбург, де він готував репортаж. До вечора четверга ні редакції журналу, ні уряду США не дозволили зв'язатися з ним. 

Видання заперечує звинувачення ФСБ РФ у шпигунстві. За словами редакції, Гершкович працює в Росії вже багато років і «ФСБ могла б давно вислати його з країни, якби дійсно вважала його шпигуном».

Арешт Гершковича стався через кілька днів після того, як він описав занепад російської економіки, зазначає WSJ.

Водночас, речник президента Росії Дмитро Пєсков назвав пропозицію про висилку російських журналістів зі США у відповідь на арешт Евана Гершковича безпідставною, передає російська «Медуза» з посиланням на «Интерфакс».

Речник Путіна заявив, що акредитовані в РФ іноземні журналісти «не стикаються з жодними обмеженнями і чудово працюють», але у випадку з Гершковичем «йдеться про діяльність під прикриттям журналістським, діяльність шпигунську по суті». 

Пєсков заявив, що «оскільки журналіста взяли на гарячому, тут ситуація очевидна», а тому «вимагати висилки всіх російських журналістів... немає жодного приводу».

Напередодні, 30 березня 2023 року ЗМІ повідомили про затримання журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича у російському Єкатеринбурзі. ФСБ РФ заявила, що  Гершкович нібито «збирав свідчення про підприємство російського ВПК».

Того ж дня Лефортовський суд Москви заарештував Гершковича в справі про «шпигунство».

За даними російської служби «Радіо Свобода», Гершкович до затримання кілька тижнів перебував у Єкатеринбурзі. Місцевий активіст Ярослав Ширшиков, який супроводжував його у поїздці, повідомив, що Гершкович їздив писати про ставлення росіян до війни і про вербування місцевих жителів у «ПВК Вагнер». Це ж стверджує посилаючись на свої місцеві джерела, і колишній єкатеринбурзький журналіст Дмітрій Козелєв, який наразі перебуває в еміграції.

Редакція The Wall Street Journal заперечила звинувачення ФСБ та вимагає негайно звільнити Гершковича.

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» засудила затримання в Росії за звинуваченням у шпигунстві журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича.

Євросоюз та Сполучені Штати Америки відреагували на затримання у Росії журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича. Зокрема, у Білому домі назвали звинувачення у «шпигунстві» Гершковичу безпідставними. ТАм вважають,що росіяни затримали громадянина США, щоби мати додаткові важелі для переговорів.

Гершкович близько шести років живе в Москві, висвітлюючи події в Росії та Україні для The Wall Street Journal. Раніше він працював в Agence France-Presse, The Moscow Times і The New York Times. Останню статтю за авторством Гершковича The Wall Street Journal опублікувала 28 березня.

Фото: Getty Images

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY