detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
31.03.2023 14:16
В Україні набув чинності закон «Про медіа»
В Україні набув чинності закон «Про медіа»
За оцінками деяких експертів, на його імплементацію може піти до десяти років.

У п'ятницю, 31 березня, набув чинності Закон України «Про медіа», який Верховна Рада ухвалила 13 грудня 2022 року.

Нагадаємо, ухвалення цього закону є однією з вимог для вступу України до ЄС. Після того, як за закон проголосувала Верховна Рада, 29 грудня 2022-го його завізував президент Володимир Зеленський.

З повним текстом документа можна ознайомитись за посиланням.

30 серпня 2022-го Верховна Рада підтримала законопроєкт №2693- д у першому повторному читанні, 233 нардепи проголосували «за».

23 серпня комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики більшістю голосів підтримав за основу законопроєкт «Про медіа», доопрацьований в комітеті.

27 липня 2022 року нардепи внесли доповнення до законопроєкту «Про медіа».

29 серпня низка народних депутатів звернулися до спікера Верховної Ради Руслана Стефанчука із закликом зняти документ із найближчого пленарного засідання. На думку 34 нардепів, серед яких були представники п'яти фракцій та позафракційні, в оновленому документі існують «небезпеки розмінування культурного кордону з Росією».

«Впровадження цього закону не відбудеться за один день. З огляду на складність процесу імплементації нормативно-правових актів частина положень закону набуде чинності пізніше, а частина може взагалі потребувати правок перед імплементацією», — зазначає у своїй публікації ІМІ.

Читайте також:

Новий закон суттєво розширює повноваження Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Зокрема, регулятор реєструватиме онлайн-видання та друковані медіа.

Також новий закон запроваджує на українському медійному ринку новий тип відносин між медіа та державними органами – співрегулювання. Метою співрегулювання є забезпечення участі суб’єктів у сфері медіа в розробленні й визначенні вимог до змісту інформації та недопущення цензури і зловживання свободою слова. Про це можна прочитати тут.

З вимогами до змісту інформації, які передбачаються в законі, можна ознайомитися тут.

Про відповідальність за порушення законодавства у сфері медіа можна прочитати тут.

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що Рада Європи опублікувала експертний висновок щодо закону «Про медіа».

Ілюстративне фото: пресслужба Верховної Ради України

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY